10
ΣΕΠ

"Φρούριο" η Θεσσαλονίκη με 15.000 εργαζόμενους στους δρόμους


Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης "ξεχύθηκαν" 15.000 εργαζόμενοι το Σάββατο, διαδηλώνοντας κατά της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία και τη φτώχεια. Η συμπρωτεύουσα μετατράπηκε σε "φρούριο", καθώς 5.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν περιμετρικά των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, αλλά και στα κομβικά σημεία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πορείες και οι συγκεντρώσεις.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν επί ποδός... και πρώην σύντροφοί του, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει ένα νέος, μεγάλος, ενωτικός, λαϊκός, ταξικός αγώνας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο περιθώριο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη σήμερα γίνεται αφετηρία η οποία θα καταλήξει σε μια λαϊκή εξέγερση που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα, που θα ανατρέψει όλο το μνημονιακό μπλοκ και θα βάλει τη χώρα μας σε μια νέα δημοκρατική – αντιμνημονιακή πορεία με έξοδο από την Ευρωζώνη με το εθνικό μας νόμισμα».

Συνεχίζοντας ο κ. Λαφαζάνης, υπογράμμισε: «Σήμερα από εδώ η Λαϊκή Ενότητα σαλπίζει ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας και αγώνα σε όλο τον ελληνικό λαό. Να φύγουμε από τους καναπέδες μας, φτάνει πια πριν μας εξοντώσουν να τους ανατρέψουμε».

Καταλήγοντας τόνισε: «Ή τα μνημόνια ή τη ζωή μας, αυτές είναι οι επιλογές και αυτά είναι τα διλήμματα».

Ξεχωριστές πορείες πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ.

Λίγα μέτρα παρακάτω, η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποίησε τη δική της συγκέντρωση με τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να βρίσκεται επίσης εκεί.

Μέλη του ΠΑΜΕ, επίσης, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και κάλεσε τον λαό σε ξεσηκωμό, χωρίς συμβιβασμούς, ενάντια στη φτώχεια και τη μιζέρια.

Η πορεία κατευθύνθηκε, μέσω της λεωφόρου Νίκης, στην Νικολάου Γερμανού και κατέληξε στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μπροστά από τους χώρους της ΔΕΘ.

Από την άλλη, η πορεία των αντιεξουσιαστών, είχε ως αφετηρία το μνημείο της Καμάρας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχανν περίπου 200 αντιεξουσιαστές, περίπου 600 αριστεριστές και 100 πρόσφυγες.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν με μέτωπο προς δυτικά και μέσω των οδών Αγ. Σοφίας και Τσιμισκή κατευθύνθηκαν προς τη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε τη ΔΕΘ βήμα από το οποίο, όπως είπε, «ξεκινάει η νέα αγωνιστική περίοδος για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για τους μισθωτούς που έχουν που έχουν πληρώσει το βαρύτερο φόρο, το φόρο αίματος, το φόρο της ανεργίας». Και συνέχισε: «Για τις μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά προσθέτοντας χιλιάδες ανέργους μέσα στα πλαίσια μιας ατερμάτιστης πολιτικής που δεν έχει αλλάξει ούτε κατά κεραία από την πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η παρούσα κυβέρνηση άλλα έταξε, άλλα εννοούσε και άλλα κάνει. Εμείς, όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, όσο χάνονται θέσεις εργασίας, όσο μειώνονται οι αποδοχές και όσο το κοινωνικό κράτος αποδομείται είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε».

Produced by