12
ΣΕΠ

Moody's: "Βλέπει" ενδιαφέρον από funds για "κόκκινα" δάνεια, αν...


Credit positive είναι για τη Moody's η μείωση στο σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα β' τριμήνου των ελληνικών τραπεζών. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι για την πορεία του εγχώριο χρηματοπιστωτικού συστήματος η έγκαιρη αξιολόγηση είναι το "κλειδί", έτσι ώστε ξένα κεφάλαια να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά "κόκκινων" δανείων.

Η Moody's σημειώνει ότι το δεύτερο τρίμηνο, το συνολικό ποσό δανείων που δεν εξυπηρετήθηκαν για διάστημα 90 ημερών (NPLs) μειώθηκε κατά 375 εκατ. ευρώ, με μόνο την Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,94% να καταγράφει θετικό ρυθμό (επίσης μειωμένο) σχηματισμού NPL ύψους 110 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα και οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015, ως αποτέλεσμα σημαντικών κινήσεων περιορισμού του κόστους, περιλαμβανομένων και μειώσεων θέσεων εργασίας. Λιγότερα NPLs και μικρότερη βάση κόστους θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιστρέψουν σε κερδοφορία μετά από σημαντικές ζημίες τα τελευταία χρόνια.

Στις προβλέψεις εξακολουθεί να αναλώνεται το 88% των προ προβλέψεων κερδών με βάση τα στοιχεία Ιουνίου, έχοντας προηγουμένως αυξηθεί σημαντικά το 2015, μετά τη χειροτέρευση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Περαιτέρω μείωση των NPLs θα περιορίσει και τη μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPEs), που είναι σημαντικά μεγαλύτερη των NPLs, περίπου στο 50% των συνολικών δανείων. Αναμένουμε, γράφει η Moody’s, ο δείκτης NPE να βελτιωθεί με τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση έναντι του αντίστοιχου των NPLs.

Produced by