24
ΙΑΝ

Ελεύθερη πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα της χώρας απο το ΥΠΕΚΑ


Τη δυνατότητα να έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα της χώρας, όλοι οι πολίτες, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας (ΕΘΕΓ).

Κάθε πολίτης, Μη Κυβερνητική Οργάνωση , μελετητές, μηχανικοί και ερευνητής μπορούν ελεύθερα, μέσω της ιστοσελίδας www.geodata.gov.gr, να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία όπως τα όρια προστατευόμενων περιοχών, σε αεροφωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης, στην ακτογραμμή, στα όρια προστατευόμενων περιοχών, σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και σε πολλά ακόμη στοιχεία που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν διαθέσιμα.

Η πρώτη καταγραφή του γεωχωρικού δυναμικού της χώρας έδειξε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος πλούτος γεωγραφικών χαρτών, διαγραμμάτων, γεωχωρικών μελετών και δεδομένων, ο οποίος μπορεί να προσεγγίζει ακόμη και το 80% της διαθέσιμης πληροφορίας της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά η ποιότητα και η πρόσβαση είναι αντιστρόφως ανάλογη. Ο νέος νόμος υποχρεώνουν κάθε φορέα, δήμο, περιφέρεια και Υπουργείο να παρέχει τα στοιχεία που παράγει ή προμηθεύεται από εδώ και πέρα ελεύθερα σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Μέχρι σήμερα, από τον Οκτώβριο του 2010, το geodata.gov.gr: έχει δεχθεί περισσότερους από 200.000 μοναδικούς επισκέπτες, από 80 χώρες σε όλον τον κόσμο και από την κοινοχρησία γεωχωρικών δεδομένων έχει γίνει εξοικονόμηση περισσότερων από 15 εκατ. ευρώ για τη Δημόσια Διοίκηση.

Produced by