25
ΙΑΝ

Αέριο HFC-23


Μέχρι τις 30 Απριλίου του 2013 θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ρύπων να χρησιμοποιούν το αέριο HFC-23, ένα υποπροϊόν της παραγωγής του ψυκτικού αερίου που έχει τεράστια επίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς καταργείται η χρήση του.

Ο σχετικός Ευρωπαϊκός κανονισμός που προβλέπει την απαγόρευσή του ψηφίσθηκε και βάσει αυτόν οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση αυτών των δικαιωμάτων θα μπορούν να το κάνουν μόνο μέχρι το 2013 (χρονικό διάστημα προσαρμογής σε σχέση με συμβόλαια που ήδη έχουν συνάψει) και όχι μετά.

«Οι ευρωπαίοι (μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες) καταναλωτές θα σταματήσουν να πληρώνουν 1 με 1,5 δις ευρώ το χρόνο, για μια διαδικασία καύσης ενός αερίου, που κόστιζε στις μεγάλες βιομηχανίες που το παρήγαγαν μόλις 15 με 25 εκ ευρώ» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρου Σκυλακάκη που πρωτοστάτησε για την κατάργησή του.

Να σημειωθεί ότι το αέριο παράγεται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες (έχει απαγορευτεί στην ΕΕ) και εκεί καταστρέφεται με αποτέφρωση. Στο κόστος της διαδικασίας καταστροφής συμβάλουν και οι χώρες της ΕΕ (ως αντιστάθμισμα στους ρύπους που παράγουν) μέσω του ισχύοντος μέχρι σήμερα συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων Πιστοποιημένης Μείωσης Εκπομπών.Produced by