28
ΙΑΝ

Στο ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την ρύπανση της λίμνης Κορώνειας


Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο παραπέμπει την χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, ενώ παράλληλα παγώνει και την οικονομική ενίσχυση για την αποκατάστασή της.

Με βάση τη σύσταση του Επιτρόπου περιβάλλοντος κ. Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις κοινοτικές οδηγίες για τους οικότοπους και τα πτηνά, την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και τις απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών στο νερό της λίμνης, η οποία είναι μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου Νatura 2000.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως η πρόοδος του ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης της λίμνης που ξεκίνησε το 2004 ήταν βραδεία, παρά τις ενισχύσεις της ΕΕ που απαιτούσε να σφραγιστούν παράνομες γεωτρήσεις και να ελεγχθούν οι απορρίψεις αστικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων στη λίμνη.

Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά πως πολλά από τα μέτρα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί και γι’ αυτό παγώνει τη συγχρηματοδότηση «λόγω ασήμαντης προόδου μέχρι τώρα».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η αδράνεια της κυβέρνησης μας οδήγησε ένα βήμα πιο κοντά σε άλλη μία καταδίκη της χώρας μας, αναδεικνύοντας την παταγώδη αποτυχία της περιβαλλοντικής πολιτικής της.
Produced by