08
ΦΕΒ

Νέα στοιχεία για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου


Ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να είναι καρκινογόνο και με την κατάποση, έχουν συγκεντρωθεί από επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη δημόσια υγεία.

Αυτό έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρουσίασε την εκτίμηση ότι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

Στη συνδιάσκεψη τονίστηκε, ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε αξιόλογες συγκεντρώσεις μπορεί να συνδέεται, αλλά όχι αναγκαστικά, με την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων, ενώ κρίθηκε ότι είναι βάσιμες οι απόψεις που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αναθεώρησης της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό και της θέσπισης αυτόνομων ορίων για το εξασθενές χρώμιο.

Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ομιλητών ότι τα υπάρχοντα διεθνή όρια για το ολικό χρώμιο, τα οποία είναι 100 μg/lt στις ΗΠΑ, 50 μg/lt στην ΕΕ (Οδηγία για το Πόσιμο Νερό), και επίσης 50 μg/lt από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι βέβαιο ότι εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας.Produced by