06
ΑΠΡ

Συμφωνία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν για την ενέργεια


Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός θεωρείται, από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, η υπογραφή της Συμφωνίας Κατανόησης, ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την αντίστοιχη εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, κατά την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια, στο Μπακού.

"Πρόκειται", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας, "για το πρώτο καθοριστικό βήμα για το άνοιγμα του νότιου διαδρόμου διέλευσης του αζέρικου φυσικού αερίου πρός την Ευρώπη".

Σχετική επισήμανση έκαναν στις διαδοχικές τους δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο Αζέρος ομόλογός του, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η κοινή επισήμανση των δυο ηγετών συνιστά, κατα τους ίδιους παράγοντες, την έκφραση της πολιτικής υποστήριξης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, στο σχέδιο της κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού ITGI, που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στις σίγουρες και σταθερές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Στις διεξοδικές συζητήσεις που είχαν στο Μπακού, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ , Γιάννης Μανιάτης και οι αξιωματούχοι του Αζερμπαιτζάν, κατέστη σαφές ότι η αζέρικη κυβέρνηση αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις, άν θα προτιμήσει δηλαδή να δώσει προτεραιότητα στην λειτουργία του αγωγού ΙTGI έναντι του ανταγωνιστικού ΝΑΜΠΟΥΚΟ, που παρουσιάζει αρκετά ακόμη λειτουργικά εμπόδια, μέχρι το τέλος του 2011.

Μία ακόμη ισχυρή ένδειξη, αποτελεί το γεγονός ότι η Τουρκία , μέσω της οποίας περνούν οι αγωγοί, συμφώνησε να πωλεί απ ευθείας φυσικό αέριο , η αζερική SOCAR στη κοινοπραξία ΔΕΠΑ- EDISON και τη σχετική δέσμευση ανακοίνωσε στον κ. Μανιάτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Γελντίζ, κατα την πρόσφατη συνάντηση των δυο ανδρών σε διεθνές πετρελαικό φόρουμ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Produced by