03
ΜΑΙ

Έρευνα για μια εξαγορά "παγωμένη"


Στο μικροσκόπιο του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας βρίσκονται οι συμβάσεις της ΔΕΗ για την εξαγορά των αιολικών πάρκων της BCI από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία είχε περάσει από καιρό στις καλένδες.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων, έτοιμων και υπό αδειοδότηση, συνολικής ισχύος 73 MW, είχε προκαλέσει αντιδράσεις όσον αφορά το τίμημα και την σκοπιμότητα του deal. Το Δ.Σ. της ΔΕΗ είχε εγκρίνει την εξαγορά, χωρίς όμως να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, καθώς ένα μέλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Μπαράτσης διαφώνησε και ψήφισε κατά, ενώ και άλλα μέλη του ΔΣ είχαν εκφέρει αντιρρήσεις συνολικά για θέματα στρατηγικής ανάπτυξης στο χώρο των ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ με ανακοίνωση της υπεράσπιζε την εξαγορά για τους εξής λόγους:

1. Η εξαγορά των αιολικών πάρκων έχει σαφές οικονομικό όφελος για τη ΔΕΗ ΑΝ, με απόδοση (IRR) 11% και καθαρή παρούσα αξία 4,71εκ € για τα εν λειτουργία και 15% και καθαρή παρούσα αξία 37,38 εκ € για τα υπό ανάπτυξη.

2. Τα προς εξαγορά έργα είναι, σύμφωνα με ανεξάρτητο τεχνικό έλεγχο, αξιόλογα έως πολύ ικανοποιητικά και σύμφωνα με τους ανεξάρτητους νομικούς και οικονομικούς ελέγχους χωρίς προβλήματα που να εμποδίζουν ή να απαγορεύουν την εξαγορά τους.

3. Η εξαγορά αιολικών πάρκων συνιστά τον αμεσότερο τρόπο σημαντικής αύξησης του μεριδίου της ΔΕΗ ΑΝ σε ΑΠΕ.

4. Η εξαγορά για τη ΔΕΗ ΑΝ έχει πρόσθετα οφέλη, που αφορούν στη θέση της ΔΕΗ ΑΝ. στην αγορά ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα της δίνουν το δικαίωμα συνέχισης παραγωγής ενέργειας στις θέσεις αυτές, με αντικατάσταση των ανεμογεννητριών στο μέλλον.

Παράλληλα, επικαλείτο τις γνωμοδοτήσεις των ΕΣΗΑΠΕ(Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών απο ΑΠΕ) και ΕΛΕΤΑΕΝ(Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) σχετικά με την επένδυση, οι οποίες χαρακτήριζαν εύλογο το κόστος εξαγοράς.

Ωστόσο, το deal «πάγωσε» καθώς δεν είχε υπογραφεί κάποιο δεσμευτικό έγγραφο και κατά πως φαίνεται, βαίνει προς ακύρωση.

Α.Α.
Produced by