20
ΟΚΤ

Το debate ανέδειξε νικήτρια την Κλίντον


Το τρίτο ντιμπέιτ μεταξύ των Χίλαρι Κλίνον και του Ντόναλτ Τραμπ εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ανέδειξε ως νικήτρια την υποψήφια των δημοκρατικών , με τον αντίπαλο της και υποψήφιο ων ρεπουμπλικανών, να επαναλαμβάνει αυτό που ξέρει καλύτερα και το βασικό παράγοντα που τον έφερε ως εδώ στη "μάχη για το Λευκό Οίκο: Να προκαλεί αντιδράσεις.

Στο τελευταίο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών πριν από την ημέρα των εκλογών στις 8 Νοεμβρίου, ερωτώμενος για το αν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τραμπ απάντησε ¨Θα σας πω εκείνη την ώρα. Θα σας κρατήσω σε αγωνία", με την Κλίντον να πατάει πάνω στη συγκεκριμένη δήλωση και να αναφέρει ότι "Είμαι συγκλονισμένη από αυτό που είπε. Μιλά υποτιμητικά για τη δημοκρατία μας και είναι αδιανόητο για κάποιον υποψήφιο από τα δύο μεγάλα κόμματα να μιλά έτσι". Η παραπάνω αναφορά του Τραμπ έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στα αμερικανικά media, με πολλούς αναλυτές να τονίζουν πως αν ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε κάποια ελπίδα για νίκη στις εκλογές, αυτή η αναφορά του για -έστω έμμεση- αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, αποτέλεσε την "ταφόπλακα" της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Σύμφωνα με online δημοσκόπηση του CNN λίγο μετά την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ, το 52% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η Κλίντον ήταν η νικήτρια έναντι 39% που επέλεξε τον Τραμπ.

Η τηλεμαχία, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα και είχε ως παρουσιαστή τον Κρις Γουάλας από το Fox News, χαρακτηρίστηκε από το πολεμικό κλίμα μεταξύ των υποψηφίων, σε μια πόλωση που ήταν απολύτως αναμενόμενη προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων και να "κόψει" ποσοστά από το 10% που φαίνεται να συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις οι δύο υποψήφιοι των μικρότερων κομμάτων, των "Ελευθεριακών" και των Πράσινων.

Η πρώτη ερώτηση προς τους δύο υποψηφίους αφορούσε στο Ανώτατο Δικαστήριο και ποιοι θα τοποθετηθούν σε αυτό, με την Χίλαρι να τονίζει: "Το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να εκπροσωπεί τα δικαιώματα των πολλών και των αδύναμων. Έχω μεγάλες διαφωνίες σε σχέση με τους καταλληλότερους για τις θέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτοί που θέλω να διορίσω είναι οι πλέον κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά".

Ο Τραμπ από την πλευρά του είπε: "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλοι σε αυτή τη θέση. Πρόσφατα ορισμένοι έκαναν αρνητικά σχόλια για μένα και αναγκάστηκαν μετά να ζητήσουν συγγνώμη. Αν εκλεγώ οι δικαστές θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος".

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε και οι δύο υποψήφιοι είχαν διαφορετική άποψη ήταν το θέμα της οπλοκατοχής. Η Κλίντον αφότου ξεκαθάρισε ότι σέβεται απόλυτα μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως η οπλοκατοχή, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, καθώς "υπάρχουν πολλά και σοβαρά παραθυράκια στο νόμο περί οπλοκατοχής". Την άποψη αυτή δεν συμμερίστηκε ο Τραμπ

Ακολούθησε ακόμη ένα κοινωνικό θέμα, αυτό της έκτρωσης όπου πάλι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο. Η Χίλαρι υπογράμμισε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά τις γυναίκες, καθώς αφορά την υγεία τους και έχουν αυτό το δικαίωμα. Ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα παραστατικός, αναφέροντας ότι κανείς δεν πρέπει να μπορεί να "ξεριζώσει" ένα έμβρυο από την κοιλιά μιας γυναίκας κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στον διορισμό δικαστών που θα είναι υπέρμαχοι της ζωής.

Επόμενο θέμα ήταν η μετανάστευση. Κλίντον και Τραμπ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να απελαύνονται παράνομοι μετανάστες, όμως η Κλίντον ανέφερε ως παράδειγμα ένα κοριτσάκι με το οποίο είχε συνομιλήσει στο παρελθόν και φοβόταν μήπως απελαθούν οι γονείς της γιατί δεν έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, ενώ εκείνη που γεννήθηκε στη χώρα έχει αυτό το δικαίωμα. Με αυτή την αναφορά θέλησε να τονίσει ότι δεν θέλει να χωρίζουν οικογένειες και ότι οι μετανάστες θα πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος και σε οικονομικό επίπεδο, αφού πληρώνονται λιγότερο από τους υπόλοιπους.

Ο Τραμπ αντέδρασε λέγοντας ότι ακόμη και ο Ομπάμα έχει διώξει πολλούς παράνομους από τη χώρα. Δεσμεύτηκε ότι θα χτίσει ένα μεγάλο τείχος και ότι θα ισχυροποιήσει τη συνοριοφυλακή. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσει τα ναρκωτικά που έρχονται στη χώρα και αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. "Σχετικά με τις απελάσεις, λέω ότι είτε έχουμε σύνορα, είτε όχι. Δεν μπορεί κάποιος να μπαίνει τόσο εύκολα σε μια χώρα και μετά να θέλει να γίνει πολίτης της χώρας" είπε χαρακτηριστικά.

Για μια ακόμη φορά επανήλθε το θέμα Πούτιν και Ρωσία με την Χίλαρι να καλεί τον αντίπαλό της να ξεκαθαρίσει αν τον γνωρίζει και αν έχει σχέσεις μαζί του, καθώς όπως είπε οι Ρώσοι έχουν χακάρει τους λογαριασμούς του κράτους και δίνουν πληροφορίες στο WikiLeaks. Ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον Πούτιν, ούτε τον έχει συναντήσει ποτέ, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Έριξε βέβαια και το "καρφί" του για τους Δημοκρατικούς, υποστηρίζοντας ο Πούτιν είχε μια πολύ πιο πετυχημένη εξωτερική πολιτική από τον Ομπάμα και την Κλίντον.

Όσον αφορά στο ζήτημα της οικονομίας, ο Τραμπ είπε ότι θα μειώσει τους εταιρικούς φόρους με παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ, κάτι που εξόργισε την Χίλαρι. Όπως είπε, ο Τραμπ υπόσχεται ότι οι φόροι θα φτάσουν τρεις φορές κάτω, κάτι ανέφικτο, ενώ η ίδια είναι ειλικρινής, αφού δεσμεύεται ότι δεν θα ρίξει τους φόρους, αλλά δεν θα τους ανεβάσει κιόλας ούτε ένα σεντ και υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την οικονομία που μπορεί να εξυπηρετήσει το εθνικό χρέος.

Ο Τραμπ στη συνέχεια κατηγόρησε τον σύζυγο της Κλίντον, Μπιλ, ότι εξαιτίας της συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο στη Βόρεια Αμερική που υπέγραψε, οι Αμερικανοί πολίτες χάνουν τις δουλειές τους.

Αναφερόμενη στην κατάσταση σε Συρία-Ιράκ, η Χίλαρι ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στο Ιρακ. Θέλουμε να βρούμε τους ηγέτες αλλά και τους μαχητές του ISIS και να διαλύσουμε το Ισλαμικό Κράτος". Ο Τραμπ ήταν για ακόμη μια φορά επιθετικός κατηγορώντας την Χίλαρι ότι "είχαμε την Μοσούλη και τη χάσαμε λόγω δικών σου λαθών. Το Ιράν καταλαμβάνει το Ιράκ αυτή τη στιγμή.Το Χαλεπι είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτά οφείλονται στη Χίλαρι. Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι ο Δούρειος Ίππος του ISIS. Εδώ και τρεις μήνες ακούμε για επιχείρηση στη Μοσούλη και δεν τη βλέπουμε. Οι μαχητές του ISIS δε θα σε περιμένουν. Προετοιμάζονται. Χάσαμε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, της έκπληξης. Οι μεγάλοι στρατηγοί όπως ο Πάτον δεν λειτουργούσαν έτσι, ακολουθούσαν άλλες, περισσότερο αποτελεσματικές τακτικές".

Produced by