24
ΟΚΤ

Θεσμοί: Στο "μικροσκόπιο" ο προϋπολογισμός του 2017


Στο... "μικροσκόπιο" βάζουν τώρα οι θεσμοί τον προϋπολογισμό του 2017, έπειτα και από την έκθεση-κόλαφο για την κυβέρνηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στην οποία αναφέρεται ότι το προσχέδιο έχει έντονο υφεσιακό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, το κουαρτέτο των δανειστών στα σημερινά Hilton Groups με τους κκ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη φέρονται να ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες για τα δημοσιονομικά στοιχεία, έτσι ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τους στόχους, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε μετά τη συνάντηση του Οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών ότι "ανταλλάχτηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων".

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσαν την συρρίκνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι 0,7% που είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο. Υπό στη σκιά και των αναθεωρημένων στοιχείων οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να εξετάσουν γραμμή γραμμή όλες τις προβλέψεις του προσχεδίου για το 2017 με το οποίο τίθεται στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ.

ΥΠΟΙΚ: Το αφορολόγητο έκλεισε, δεν ξανανοίγει!

Η αξιολόγηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στα πρώτα Hilton Groups το κλίμα, ειδικά στο ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Την εβδομάδα, που μόλις, ξεκίνησε το κουαρτέτο των δανειστών ανοίγει όλη τη βεντάλια των ζητημάτων, που εκκρεμούν και σφίγγει το ζωάνρι στην Αθήνα, η οποία τρέχει να ολοκληρώσει άμεσα τα παζάρια, ώστε να ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος. Το χάσμα Βερολίνου-Δντ όμως μπλοκάρει τις αξιώσεις της κυβέρνησης. Οι δανειστές παίζουν το χαρτί της καθυστέρησης.

Από την πλευρά της η Αθήνα περνά στην αντεπίθεση ως προς τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα επανασυζήτησης του αφορολόγητο. «Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου, τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος δε προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα, που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου, εντός του χρονοδιαγράμματος.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ στις 23 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ τόνιζε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα βασίζονται πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία. Επιπλέον τόνιζε ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξης του 8%.

Produced by