01
ΔΕΚ

Στα 570 εκατ. οι ζημιές για τις εισηγμένες στο 9μηνο


Ζημιές ύψους 570 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα κέρδη μετά από φόρους των εισηγμένων εταιρειών στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2010 , σύμφωνα με την Πήγασος ΑXΕΠΕΥ, η οποία τονίζει, σε σχετική ανάλυση των αποτελεσμάτων ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρήσης χωρίς όμως να προκαλεί ενθουσιασμό ή να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το σύνολο της χρήσης.

Όπως επισημαίνει η μείωση των ζημιών στα 570 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο (εξάμηνο: 1,37 δις ευρώ) είναι μια μικρή επιτυχία από την στιγμή που οι τράπεζες ως κύριος μοχλός βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχουν συνεισφέρει ως κλάδος μόνο ζημιές.

Το τελικό αποτέλεσμα των ζημιών ύψους 570 εκ. ευρώ ήρθε από τις πολύ υψηλές ζημιές της MIG (1,39 δις. ευρώ), του Ατλάντικ (-107 εκ. ευρώ) , τις ζημιές των τραπεζών (-553εκ. ευρώ) και την ζημιογόνα παρουσία πολλών κλάδων όπως οι μεταφορές, οι εκδόσεις, οι συμμετοχές και οι κατασκευές. Η εξαίρεση των ζημιών της MIG και των τραπεζών τοποθετεί τα κέρδη της τελικής γραμμής στο εννεάμηνο στα 1,36 δις ευρώ τα οποία σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο είναι μειωμένα κατά 73%. Το ισοζύγιο ζημιογόνων – κερδοφόρων εταιριών παρέμεινε για ένα ακόμα τρίμηνο υπέρ των ζημιογόνων με οριακή επιδείνωση έναντι του εξαμήνου διαμορφώνοντας την σχέση στο 55:45.

Πτώση 111,3% σημείωσαν στο εννεάμηνο τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας 261 εισηγμένων, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων σημείωσε αύξηση 3,9% και διαμορφώθηκε στα 58,438 δισ., ενώ τα λειτουργικα΄κέρδη υποχώρησαν σε ποσοστό 14,8%.

Οι εταιρείες που γύρισαν από ζημιές σε κέρδη παρέμειναν σταθερές σε αριθμό, ενώ μικρή βελτίωση παρουσίασαν αυτές που πέρασαν σε ζημιές. Ο αριθμός τους μειώθηκε σε 57 από 61 στο εξάμηνο ενώ απόλυτη βελτίωση μεγεθών κερδοφορίας παρουσίασε το 11% του συνόλου ή 28 εταιρίες από τις 260 που δημοσίευσαν έγκαιρα ισολογισμό αυξημένες κατά 4 εταιρίες από το εξάμηνο.

Στις κυριότερες εταιρίες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη βρίσκουμε τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca cola, Τιτάνας, ΟΛΠ, Τράπεζα Κύπρου , ΕΛΒΑΛ και Καρέλιας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Inform Lycos, Καραμολέγκος, Eurodrip, Κυλινδρόμυλοι Λούλη, Καθημερινή, Ικτίνος, Infoquest, Κυριακίδης, Πλαστικά Θράκης και MLS Πληροφορική, Βογιατζόγλου, Μύλοι Κεπενού.

Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρίες που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Ατλάντικ, Εδραση, Δεσμός, ο κλάδος μεταφορών, σχεδόν όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ

Οι τράπεζες

Ελαφρώς καλύτερα κινήθηκαν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο γ’ τρίμηνο κυρίως λόγω της απορρόφησης της έκτακτης εισφοράς κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα και της σταθεροποίησης των προβλέψεων σε επίπεδα εξαμήνου, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΕΠΕΥ.

Ο ρυθμός αύξησης των προβλέψεων παρουσιάζει μικρή κάμψη υποχωρώντας στο 35% από 37% στο εξάμηνο σε κλαδικό επίπεδο και 32,48% σε επίπεδο τριμήνου ανεβάζοντας σε απόλυτα μεγέθη την απομείωση των χαρτοφυλακίων στα 5,17 δις ευρώ. Η αύξηση στα έσοδα από τόκους επιβραδύνεται αφού ο ρυθμός έχει περιοριστεί στο 7,78% όπως και τα έσοδα από προμήθειες τα οποία κινούνται πλέον χαμηλότερα (-5,95%) σε σχέση με πέρυσι αλλά και στο εξάμηνο (-1%). Το λειτουργικό κόστος συγκρατήθηκε σημαντικά (+0,23%) έναντι της βελτίωσης των λειτουργικών εσόδων (+3,7%) περιορίζοντας τις απώλειες της τελικής γραμμής στα 52,7 εκ. ευρώ στον κλάδο.

Produced by