07
ΔΕΚ

ΕΝΚΛΩ: Αναζητώντας την άκρη του… νήματος της ανάπτυξης


Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της Τρόικας, το επιχειρείν εξακολουθεί να είναι αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων και η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία παραμένει ευσεβής πόθος. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η διοίκηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, η οποία βλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας που έχει προτείνει, και το οποίο έχει κατ’ αρχήν εγκριθεί από κυβέρνηση και τράπεζες, να μένει εδώ και μήνες στα χαρτιά εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων, αγκυλώσεων ή απλώς της… νοοτροπίας του ελληνικού κράτους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το όνομα Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία δεν είναι καινούργιο και σίγουρα δεν είναι άγνωστο στην ελληνική αγορά, αφού στις «χρυσές» εποχές της αποτελούσε βιομηχανία αιχμής για την ελληνική οικονομία, βασικό καταναλωτή της εγχώριας παραγωγής βάμβακος, αλλά και βασικό εργοδότη κυρίως σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Άγνωστο δεν είναι και το όνομα του κ. Θωμά Λαναρά, το όνομα της οικογένειας του οποίου υπήρξε για χρόνια συνώνυμο της ΕΝΚΛΩ και του ίδιου συνώνυμο με την… τύχη της εταιρίας τα χρόνια που ακολούθησαν τις «χρυσές» εποχές του Χρηματιστηρίου…

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι, η ΕΝΚΛΩ κατέστη μία προβληματική επιχείρηση με συσσωρευμένα χρέη, η οποία βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης στο ΧΑΑ, τα εργοστάσια της δεν λειτουργούν και οι 650 εργαζόμενοι σε αυτήν σήμερα έχουν να πληρωθούν από τον Φεβρουάριο του 2009 και λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ το επίδομα επίσχεσης εργασίας.
Όλα αυτά έως τις αρχές του 2010, όταν η επιχείρηση απέκτησε νέα διοίκηση, στην οποία δεν συμμετέχει ο κ. Λαναράς (το πακέτο μετοχών του μεταφέρθηκε στις πιστώτριες τράπεζες) και η οποία έθεσε ως στόχο να εκπονήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέσα από το οποίο φιλοδοξεί να «αναγεννήσει» την ΕΝΚΛΩ και να φέρει ανάπτυξη στην εταιρία. Η νέα διοίκηση, υπό τον κ. Γιάννη Μουσουλίδη, υπέβαλε τον Απρίλιο του 2010 το business plan, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων:
- διατήρηση 240 βιώσιμων θέσεων εργασίας

- λειτουργία 3 μονάδων παραγωγής με ταυτόχρονη παύση των υπόλοιπων 14

- αποφυγή εγγραφής ζημιών ύψους 230 εκατ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα

- έννομη απομάκρυνση του βασικού μετόχου (Θ. Λαναρά) από τη νομή και διοίκηση της εταιρίας

- επεξεργασμένες επενδυτικές προτάσεις για τουλάχιστον 3 νέες δραστηριότητες σε εγκαταστάσεις της εταιρίας

- προσθήκη νέων εξαγώγιμων προϊόντων. Ήδη έχει προωθηθεί και έχει γίνει αποδεκτή στην αγορά των ΗΠΑ ολοκληρωμένη συλλογή ενδυμάτων που είναι η πρώτη στο κόσμο 100% οικολογικά κατασκευασμένη και που κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης θα αποφέρει πωλήσεις τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

Το business plan πήρε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση με κοινοπρακτικό δάνειο από 5 τράπεζες, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το σχετικό ΦΕΚ, με αριθμό 956, δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου του 2010. Από τότε όμως, κάτι η εκ των υστέρων ένσταση της Εμπορικής να συμμετάσχει στο δάνειο, κάτι το «μακρύ» ελληνικό καλοκαίρι, κάτι ο ανασχηματισμός που ακολούθησε και κάτι η «περίοδος χάριτος» των 2-3 εβδομάδων που ζήτησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα, η υπόθεση παραμένει «κολλημένη», το επιχειρησιακό σχέδιο βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην πληρώνονται, ενώ και το φιλόδοξο «άνοιγμα» στην αγορά των ΗΠΑ κινδυνεύει να πέσει στο κενό.

Στο ερώτημα του «Χ.Τ.» γιατί συμβαίνει αυτό, ο κ. Μουσουλίδης απαντά ότι «προφανώς, στην Ελλάδα την ανάπτυξη και την απασχόληση την εννοούμε μόνο στα λόγια», σημειώνοντας ότι εδώ και 2,5 μήνες προσπαθεί, με συνεχείς επιστολές και οχλήσεις προς όλους τους εμπλεκομένους, να ορισθεί μία συνάντηση (διοίκηση εταιρίας, τράπεζες και Δημόσιο) για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Σε όσους, δε, χαρακτηρίζουν «υπεραισιόδοξο» το επιχειρησιακό σχέδιο που κατέθεσε, απαντά ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς όλο το πλάνο βασίστηκε σε περιθώρια κέρδους χαμηλότερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα, με βάση την τιμή του βάμβακος. Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου υπερκαλύπτεται από μεγαλύτερης αξίας περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας.

Τα περιθώρια για την ΕΝΚΛΩ είναι πλέον περισσότερο από στενά. Η ευκαιρία αναδιάρθρωσης της εταιρίας, κυρίως όμως η ευκαιρία επέκτασής της στην αγορά των ΗΠΑ, λήγει σύντομα. Τα περιθώρια, όμως, είναι στενά και για την ελληνική οικονομία. Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη δεν είναι πολλές κι ακόμα περισσότερο οι ευκαιρίες για εξαγωγές σε μεγάλες αγορές δεν υπάρχουν περιθώρια να χάνονται. Ίσως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει μία πειστική απάντηση για όλα αυτά…

Η ΕΝΚΛΩ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

300 εκατ. ευρώ είναι σήμερα οι υποχρεώσεις της επιχείρησης. Από αυτά, τα 240 οφείλονται προς τις τράπεζες και τα υπόλοιπα 60 προς εργαζομένους, Δημόσιο και αγορά.

160 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι η περιουσία της (σε λειτουργία).

17 βιομηχανοστάσια διαθέτει η εταιρία σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία το business plan προβλέπει να μείνουν σε λειτουργία τα 3 πιο σύγχρονα.

650 είναι σήμερα οι εργαζόμενοι, που με την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου θα περιοριστούν σε 240.

120 εκατ. ευρώ προσδοκά να αποκομίσει η επιχείρηση την επόμενη τετραετία από τις πωλήσεις ολοκληρωμένης συλλογής ενδυμάτων στην αγορά των ΗΠΑ.

Produced by