24
ΝΟΕ

ΕΖΑ: Νέες επενδύσεις 30 εκατ. έως το 2019


Έως 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν τα κέρδη της Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης για τη χρήση του 2016 ενός αναμένεται να ολοκληρωθούν νέες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρία μέχρι το 2019, όπως μεταδίδει την Πέμπτη το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της ΕΖΑ, Θανάση Συριανό στη διάρκεια του 2016 αυξήθηκε η παραγωγή της εταιρείας κατά 50% και ανήλθε στα 300.000 εκατόλιτρα - το φορολογικό όριο της μικροζυθοποιίας είναι 200.000 εκατόλιτρα ετησίως - ενώ παράλληλα λόγω του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης εφέτος οι πωλήσεις της εταιρείας θα πλησιάσουν τα 30 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά προκειμένου να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι των μετόχων, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτοχρηματοδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό, οι πωλήσεις της εταιρείας στη διάρκεια του 2015 ήταν 16,5 εκατ. ευρώ και εφέτος, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, θα κυμανθούν από 29 ως 30 εκατ. ευρώ, ενώ ισχυρή βελτίωση θα παρουσιάσουν και τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη, που από 950.000 ευρώ που ήταν το 2015 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου, όμως, να στηριχθεί το φιλόδοξο σχέδιο των μετόχων για την δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής ελληνικής ζυθοποιίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, από το 2015 ως και το 2019 πρόκειται να επενδυθούν συνολικά περί τα 30 εκατ. ευρώ - η πρώτη φάση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση ύψους περί τα 16 εκατ. ευρώ πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017.

Ήδη η εταιρεία έχει αρχίσει εξαγωγές, οι οποίες ακόμη είναι περιορισμένες, δεν υπερβαίνουν τα 1,5 εκατ. ευρώ. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τους μετόχους της ΕΖΑ μετά από την εξαγορά της Fix από την Carlsberg, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης είναι η μεγαλύτερη ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιία στην ελληνική αγορά και το μερίδιο της είναι περίπου στο 7% - 8% της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταστατική μειοψηφία - 33,8% - στην ΕΖΑ κατέχει το fund του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου Damma.

Produced by