20
ΔΕΚ

EuroWorking Group: Αύριο τα σπουδαία υπό τον όρο των έγγραφων δεσμεύσεων


Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό γύρω από το EuroWorking Group, με τις ελπίδες για επίλυση του ζητήματος που έχει ανακύψει με τις εξαγγελίες Τσίπρα να αναζωπυρώνονται για την αυριανή συνεδρίαση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αύριο θα «ανάψει» το πράσινο φως για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Όπως επεσήμανε, η πλήρης συναίνεση αναμένεται να επιτευχθεί αύριο στη βάση μιας επιστολής που θα συντάξει η ελληνική πλευρά με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

Ειδικότερα, όπως εξηγούσε άλλη πηγή με καλή πληροφόρηση από τις σημερινές συζητήσεις, ορισμένα κράτη - μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις «μονομερείς ενέργειες» της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούν παροχές και ως εκ τούτου ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δηλώσει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα.

Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να αποστείλουν στα κράτη - μέλη τις εν λόγω διαβεβαιώσεις μέχρι αύριο το απόγευμα, προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.

 

Produced by