11
ΙΑΝ

ΔΕΗ: Επενδύσεις 4 δις σε συμβατικές πηγές και 2 δις σε ΑΠΕ το 2011


Στις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν, το νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, αλλά και στον ανταγωνισμό και τα τιμολόγια της ΔΕΗ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου.


Όπως υποστήριξε ο κ. Ζερβός, σε ένα χρόνο από τώρα, η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη επιχείρηση, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στις συμβατικές πηγές ενέργειας και 2 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές, ενώ για ενίσχυση της ασφάλειας δικτύων θα απορροφήσει επενδύσεις 3 δισ. την ερχόμενη πενταετία.


«Παράλληλα με το νέο πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, θα κατατεθεί για πρώτη φορά κι ένα πενταετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με έμφαση ανά μονάδα και εγκατάσταση», είπε ο κ. Ζερβός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το χωροταξικό σχεδιασμό και την απλοποίηση και των αδειοδοτικών διαδικασιών, ενώ την ίδια ώρα η περιβαλλοντική νομοθεσία για τις βιομηχανικές εκπομπές θα είναι αυστηρότερη από το 2016 με πιο οριακές τιμές για τους συμβατικούς ρύπους.

Υπενθύμισε δε οτι σε διάστημα πενταετίας με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη, θα αποσυρθούν παλαιές μονάδες - λιγνιτικές, πετρελαϊκές και φυσικού αερίου- 2.500 MW, ενώ θα μπουν στο σύστημα αντιστοίχως 1200 MW φυσικού αερίου, 1000 MW από ΑΠΕ καθώς και υδροηλεκτρικά.

Για πρώτη φορά, είπε, η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει θέματα ανταγωνισμού και να μπει σε μία εμπορική πολιτική που δεν είχε ποτέ ως τώρα, αφού ήταν μονοπώλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι, με βάση τις αρχές της απελευθέρωσης της αγοράς, δεν μπορεί να ισχύσει αυτό που γινόταν κάποτε, τα εμπορικά τιμολόγια να επιδοτούν τα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια.

"Δεν μπορείς να πουλάς κάτω του κόστους", είπε ο κ. Ζερβός, επικαλούμενος την επιταγή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που θέλει, λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς, εύλογο κέρδος της τάξης του 5%.

Την ίδια ώρα, όμως, σε άλλη αίθουσα του Κοινοβουλίου, όπου συνεδρίαζε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ακροασθεί τους νέους αντιπροέδρους της ΡΑΕ κ.κ. Δημ.Ραχιώτη και Μιλτιάδη Ασλάνογλου, ο πρόεδρος της Αρχής Νίκος Βασιλάκος σημείωνε ότι η ΡΑΕ δεν γνωμοδοτεί για τα τιμολόγια, αλλά για τα πλαφόν που καταθέτει η ΔΕΗ.

Σημείωσε ο κ. Βασιλάκος ότι "υπεύθυνη" για τις αυξημένες τιμές είναι εν τέλει η νομοθεσία, ευρωπαϊκή και ελληνική, που υπαγορεύει οι χαμηλές καταναλώσεις να μη μπορεί να τιμολογούνται κάτω του κόστους.

Τέλος σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός νοικοκυριών έχει ελάχιστη αύξηση κάτω από τον πληθωρισμό, ενώ υπάρχει μείωση κατά 7-8% στα κοινόχρηστα τιμολόγια των πολυκατοικιών
Produced by