05
ΙΑΝ

Επιστολή Παπαδημούλη-Χατζηγεωργίου προς Γιούνκερ για το Κυπριακό


Ολοένα και εντείνονται οι "ζυμώσεις" για το Κυπριακό, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς από Δευτέρα ξεκινούν οι κρίσιμες συνομιλίες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στο κορυφαίο αυτό ζήτημα. 

 

Από τη μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός γυρίζει τη σελίδα... από το κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης και στρέφει την προσοχή στο Κυπριακό, έχοντας αφενός προγραμματίσει κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τα τηλέφωνα με Ευρωπαίους παράγοντες έχουν ήδη πάρει "φωτιά".

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι κκ. Παπαδημούλης και Χατζηγεωργίου ζητούν με επιστολή τους στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την ΕΕ να βάλει πλάτη στις σχετικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα συμφέρει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενοι μάλιστα τη διατήρηση των γεωοπολιτικών ισορροπιών.

 

"Η επανένωση των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας πρέπει να είναι επιδίωξη και της ΕΕ. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις", αναφέρεται στην επιστολή. 


Όπως σημειώνουν οι κκ. Παπαδημούλης και Χατζηγεωργίου, "οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, με τις δύο πλευρές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να επιχειρούν επίλυση του ζητήματος μέσα σε πνεύμα συνεργασίας".


Σε αυτό το σημείο έρχεται να αναδειχθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που "μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός σε αυτή την κατεύθυνση, για δύο βασικούς λόγους: Η Κύπρος αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνεπώς το Κυπριακό ζήτημα είναι, εκτός από εθνικό και διεθνές, ευρύτερα ευρωπαϊκό ζήτημα. Η επανένωση των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, πρέπει να είναι επιδίωξη και της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και να δοθεί ένα τέλος στην τεσσαρακονταετή κατοχή τμήματος της νήσου από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις".


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές προβάλλουν και έναν δεύτερο λόγο: "η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη γεωγραφική ζώνη, και θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακών συνεργασιών που θα αναβαθμίσουν τόσο την ίδια την Κύπρο, όσο και την ΕΕ συνολικά".


'Αλλωστε, "το ζήτημα της ασφάλειας, της περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης είναι μείζονος σημασίας για την ΕΕ και την δυναμική που εκπέμπει -και θέλει να συνεχίσει να εκπέμπει- ως πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και προόδου", είναι το μήνυμα που στέλνουν.


Η επιστολή καταλήγει, ζητώντας από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "την ενεργή και εποικοδομητική σας δράση και συμβολή για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα".

Produced by