11
ΙΑΝ

Ξανά προς τους πολίτες στρέφεται ο Μητσοτάκης


Την απόφαση του να δώσει έμφαση στα λεγόμενα θέματα της "καθημερινότητας", επαναβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης, επαναφέροντας την ρητορική περί της επιβολής του νόμου και της τάξης, αλλά και προβάλλοντας θέσεις που αφορούν την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ζήτημα το οποίο γνωρίζει καλά και λόγω της θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.


Στη ΝΔ θεωρούν πως αυτά τα ζητήματα, σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία, απασχολούν έντονα τους πολίτες, οι οποίοι έχουν κουραστεί από ένα δημόσιο διάλογο που αφορά μόνο τα μακρο-οικονομικά μεγέθη και έννοιες όπως είναι η αξιολόγηση, η ποσοτική χαλάρωση κ.λ.π., που ελάχιστη σημασία έχουν για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.


Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το απόγευμα ( Αlpha), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει, επανέφερε το αίτημα του για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και επέμεινε στην πολιτική της μείωσης των φόρων, τονίζοντας πως θα την εφαρμόσει, ακόμη κι αν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν με αυτή. Για το δημόσιο, προανήγγειλε την επιστροφή της διαδικασίας αξιολόγησης των υπαλλήλων , είπε ότι "θα βάλει τέλος στην φάμπρικα των συμβασιούχων" και ανακοίνωσε πως θα απολυθούν όσοι έχουν προσληφθεί χωρίς να έχουν τα κριτήρια που απαιτούνται. Για τους μετακλητούς, παραδέχθηκε ότι χρειάζονται στη δημόσια διοίκηση, αλλά διευκρίνισε πως δεν μπορεί οι αμοιβές τους να είναι οι ίδιες η και μεγαλύτερες των έμπειρων δημοσίων υπαλλήλων που με αυταπάρνηση επιτελούν το καθήκον τους. "Αυτούς τους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να εμπιστευθούμε και να στηρίξουμε", είπε χαρακτηριστικά , προσθέτοντας ότι ο ίδιος ως υπουργός είχε εξαιρετική συνεργασία με τα στελέχη του δημοσίου.


Σε ό,τι αφορά την δημόσια τάξη, δεσμεύθηκε πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα καταργήσει το "άβατο των Εξαρχείων" και κατήγγειλε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να το πράξει και πως η αστυνομία δεν έχει την εντολή από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε επιχειρήσεις.


Τέλος, ως προς τον τρόπο διακυβέρνησης, είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή θα αφορά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των υπουργείων, τόνισε πως θα αξιοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Για την συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον δημοφιλή τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο, διέψευσε πληροφορίες τα περί ένταξης τους στους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος του και σημείωσε ότι "ήταν μια χρήσιμη συνάντηση με ένα πρόσωπο που απευθύνεται σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας".


Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει με τις παρεμβάσεις του να αναδείξει τα δεκάδες προβλήματα -πέραν του οικονομικού που παραμένει ούτως η άλλως ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ- που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και να εμπνεύσει ξανά το αίσθημα της ασφαλείας και της κανονικότητας στην λειτουργία του κράτους. Όλα αυτά βέβαια γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στις δυο κρίσιμες συνεδριάσεις που θα γίνουν μέσα στον μήνα (Euro Working Group αύριο, Eurogroup στις 26) γΙα το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης.

Produced by