11
ΙΑΝ

Με... καθυστέρηση μίας εβδομάδας το πλοίο για τους πρόσφυγες της παγωμένης Μόριας


Χρειάστηκε να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα στο εξωτερικό-με εικόνες ντροπής από την παγωμένη Μόρια της Λέσβου, όπου οι προσφυγικοί καταυλισμοί κοντεύουν να καταρρεύσουν από το πυκνό χιόνι, το οποίο έχει σκεπάσει τις καλοκαιρινές σκηνές των μεταναστών-για να λάβει η κυβέρνηση της Αριστεράς μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες, που βρίσκονται στο έλεος της "άγριας" κακοκαιρίας εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

 

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασε στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης το αρματαγωγό πλοίο του πολεμικού ναυτικού, «Λέσβος», όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν περί τους 500 πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας, έπειτα από κοινή απόφαση των κκ. Τσίπρα, Καμμένου και Μουζάλα.

 

Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι πως η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε για τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, ενώ ο ιστορικός χιονιάς, που πλήττει όλη τη χώρα από την περασμένη Πέμπτη, θα υποχωρήσει σταδιακά από απόψε. Με λίγα λόγια δηλαδή ο κρατικός μηχανισμός "ξεπάγωσε" στο και πέντε της σφοδρής κακοκαιρίας. Επισημαίνεται μάλιστα πως την προηγούμενη Δευτέρα στον απόηχο ευρείας σύσκεψης για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αντιμετώπισή τους, οι κκ. Σκουρλέτης και Μουζάλας είχαν προαναγγείλει την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων για τους μετανάστες τόσο στη Μόρια όσο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την ίδια κιόλας μέρα, κάτι που δεν έγινε. 

 

Για το ζήτημα της παγωμένης Μόριας, πάντως, η Κομισιόν κράτησε στάση "Ποντίου Πιλάτου". "Κατακεραύνωσε" την Αθήνα για έλλειψη εναλλακτικών λύσεων με την έλευση του χιονιά και ξεκαθάρισε πως τα μέτρα προστασίας από την πρωτοφανή κακοκαιρία για τους πρόσφυγες αποτελεί κεφάλαιο, το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ελληνικές Αρχές.

 

Απεσταλμένοι του BBC σε κέντρα φιλοξενίας στη Μαλακάσα και στα Οινόφυτα μεταδίδουν τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες εν μέσω ισχυρών χιονοπτώσεων και πολικών θερμοκρασιών. Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στην κριτική που δέχονται κυβέρνηση και ΜΚΟ επειδή δεν έκαναν αρκετά για να προετοιμάσουν τους καταυλισμούς για την έλευση του χειμώνα.

 

Την ίδια ώρα, απεσταλμένοι και από άλλα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν πως τους απαγορεύτηκε η είσοδος στον καταυλισμό στη Μαλακάσα.

 

"Ελλάδα: Η κακοκαιρία θέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο και βάζει φωτιά στην κυβέρνηση", είναι ο τίτλος του επίμαχου ρεπορτάζ του Guardian, στο οποίο αναφέρεται ότι χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε πρόχειρες σκηνές εν μέσω χιονιά, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε θέση άμυνας, απέναντι στις επικρίσεις που δέχεται για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspots.

 

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο και για αυστηρή επίπληξη της Κομισιόν προς την Αθήνα, αναφερόμενη στις δηλώσεις της εκπροσώπου της Νατάσα Μπερτό, η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών.

 

Την ίδια δε στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν πως παρά τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα σχετικά μέτρα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, «η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, έχει αποτύχει». Υπενθυμίζεται πως χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά μένουν σε καταυλισμούς γεμάτους με ακατάλληλες σκηνές, μέσα στις οποίες καταγράφονται θερμοκρασίες ακόμη και 0 βαθμών. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε άτυπες δομές στέγασης, την ώρα που η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000.

 

Ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Clement Perrin, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε εξοργισμένοι καθώς βλέπουμε, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, σήμερα στη Λέσβο και τη Σάμο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν». 

 

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι μέχρι και η "Αυγή", η εφημερίδα της Αριστεράς, επιτέθηκε με σημερινό της δημοσίευμα στην κυβέρνηση για τους αβοήθητους πρόσφυγες στην παγωμένη Μόρια.

 

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται πως είναι ασυγχώρητο ότι μόλις σήμερα θα φτάσει στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να στεγάσει κάποιους από τους παγωμένους πρόσφυγες". "Και σε αυτή τη φάση", συμπληρώνει, "λίγη σημασία έχει ποιος φταίει, το αν αρνούνται οι ξενοδόχοι να ανοίξουν -επί χρήμασι- τα άδεια τους δωμάτια ή αν βρήκε την ευκαιρία ο κάθε δήμαρχος να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε βάρος των παγωμένων ή αν δεν κάνουν τη δουλειά που ανέλαβαν οι χρυσοπληρωμένες από την Ε.Ε. ΜΚΟ".

 

Στο άρθρο προστίθεται ότι αυτά ήταν γνωστά "και πριν πέσει το πρώτο χιόνι, αλλά στην τελική είναι ευθύνη του κράτους –εν προκειμένω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής- να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να βρει λύση".

Produced by