26
ΙΑΝ

Μπλοκάρει τη συγχώνευση η Κομισιόν


Σε απόρριψη της συγχώνευσης της Οlympic Air με την Aegean Airlines  προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει προ μηνών επιφυλάξεις. 


Η Επιτροπή θεωρεί ότι με την προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργηθεί στις εσωτερικές γραμμές κατάσταση μονοπωλίου. Όπως δήλωσε ο επίτροπος Almunia, οι εγγυήσεις που παρείχαν οι δύο εταιρίες δεν κάλυπταν επαρκώς τους ταξιδιώτες.

Πρόκειται για την πρώτη προτεινόμενη συγχώνευση στην οποία ασκεί βέτο η Κομισιόν μετά τον Ιούνιο του 2007, οπότε και είχε μπλοκάρει την εξαγορά της Aer Lingus από την Ryanair.

Υπενθυμίζεται ότι η Aegean είχε υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Olympic τον Μάρτιο του 2009 , αλλά η τότε κυβέρνηση επέλεξε τον επενδυτικό όμιλο Marfin Investment Group.

Παρά το ότι η προσφορά ήταν χαμηλότερη, υπήρξαν φόβοι ότι η πρόταση της Aegean θα προσέκρουε σε θέματα ανταγωνισμού.

Η ανακοίνωση των Aegean Airlines και Marfin Investment Group


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σήμερα, ύστερα από έρευνα που διήρκεσε 10 μήνες, την τελική απόφασή της σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνει την προτεινόμενη συγκέντρωση που αφορούσε τη συγχώνευση της Olympic Air με την AEGEAN όπως αυτή είχε συμφωνηθεί και γνωστοποιηθεί στις 22/02/2010.

Η συναλλαγή είχε προσυμφωνηθείμεταξύ των βασικών μετόχων της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. και της MARFIN INVESTMENT GROUP την 22/02/2010, τελούσε όμως υπό την αίρεση της παροχής της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεδομένης της ανωτέρω απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία της 22/02/10 μεταξύ των δύο μερών λύεται.

Σχολιάζοντας την ανωτέρω εξέλιξη ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος Βασιλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά το τελευταίο έτος παρουσιάσαμε στην ΕΕ τα οφέλη από τη συγχώνευση για τις εταιρείες μας αλλά και για το επιβατικό κοινό και την οικονομία της χώρας. Παράλληλα προσφέραμε σημαντικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των καταναλωτών καθώς και διευκολύνσεις για την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Δυστυχώς, η ΕΕ κατέληξε στη μη έγκρισητης συγκέντρωσης. Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπησηστον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών. Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε. Η πορεία μας άλλωστε έχει δείξει ότι πετυχαίνουμε στα δύσκολα.»


Ο Πρόεδρος της MARFIN INVESTMENT GROUP κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας. Προφανώς κι εμείς, όπως και η AEGEAN, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τα στελέχη και το προσωπικό μας, τους μετόχους μας και το επιβατικό κοινό».

Οι εταιρείες, θα μελετήσουν το κείμενο της απόφασης της ΕΕ που σήμερα μόλιςπαραλαμβάνουν και κατόπιν προσεκτικής ανάλυσης και συζήτησης με τους συμβούλους τους, θα αποφασίσουν για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους δίνει η κείμενη νομοθεσία.
Produced by