06
ΦΕΒ

ΙΣΑ: Προσδόκιμο επιβίωσης ζητά ο ΕΟΠΥΥ για τις συνταγές


Σάλο έχουν προκαλέσει καταγγελίες ασθενούς που πάσχει από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος ζητώντας να λάβει άδεια λήψης Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, του ζήτησαν να συμπεριλάβει στον φάκελο μεταξύ άλλων και γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού του για το προσδόκιμο ζωής του.

Η καταγγελία έγινε το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, "πληροφορηθήκαμε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή. Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του «απομένει» ελάχιστος χρόνος ζωής.
Ο ΙΣΑ αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα".


Produced by