06
ΦΕΒ

Κατρούγκαλος: Να μπει ένα τέλος στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία


Μήνυμα κατά της «νεοφιλεύθερης ορθοδοξίας» στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω άρθρο του στο insider.gr.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «πάγιος στόχος της κυβέρνησής είναι η διαμόρφωση νέων συμμαχιών για την προώθηση μιας νέας πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο, με τις πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις, ιδίως με τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους». 

«Τα τελευταία χρόνια ούτε οι αριθμοί ευημερούν. Η ευρωπαϊκή οικονομία ουσιαστικά παραμένει στάσιμη, ενώ η ανισότητα αυξάνεται γεωμετρικά. Είναι πια αποδεδειγμένο γεγονός ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αυξάνουν τη λιτότητα έχουν ευθέως ανάλογο αποτέλεσμα ως προς τις ανισότητες και αντιστρόφως ανάλογο ως προς την ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό η αδιέξοδη προσήλωση στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία πρέπει να εγκαταλειφθεί» σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος. 

 
Προς την ίδια κατεύθυνση, προσθέτει ο κ. Κατρούγκαλος, κινείται η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη σύγκληση της Μεσογειακής Διάσκεψης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου. 

Αναδεικνύοντας την πρωτοβουλία, σχολιάζει ότι αυτή αποδεικνύεται κομβικής σημασίας, διαπιστώνοντας ότι «οι αντιδραστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ενισχύονται ακριβώς επειδή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, τον φόβο των πολιτών και το αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον, εφαρμόζοντας αντιθέτως μέχρι σήμερα πολιτικές λιτότητας που αποδιαρθρώνουν το κοινωνικό κράτος, συρρικνώνουν τη μεσαία τάξη και διευρύνουν τις ανισότητες» 

Καταλήγοντας, ζητά τη λήψη άμεσα μέτρων που θα ενισχύουν τον κοινωνικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης, για μια Ευρώπη που θα σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αλλιώς, όπως υποστηρίζει, «δεν θα υπάρχει Ευρώπη».

Produced by