06
ΦΕΒ

Χωρίς πρόεδρο τα φετινά βραβεία Σεζάρ


H 42η τελετή απονομής των βραβείων Σεζάρ, το μεγάλο ραντεβού του γαλλικού κινηματογράφου, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου, δεν θα έχει πρόεδρο, έπειτα από την αποχώρηση του Γαλλο-Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι λόγω των έντονων αντιδράσεων γυναικείων οργανώσεων για την επιλογή του, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών.

«Το συμβούλιο της Ακαδημίας των Σεζάρ αποφάσισε κατ’ εξαίρεση να μην υπάρχει πρόεδρος. Δεν το προτείναμε σε κανέναν για λόγους που θα βρείτε εύκολα και συνεπώς δεν θα υπάρξει αντικαταστάτης», δήλωσε ο Αλέν Τερζιάν, πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Τέχνης και Τεχνικής του Κινηματογράφου κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού «γεύματος των υποψηφίων» για τα βραβεία Σεζάρ.

Οι περισσότεροι από τους 177 ηθοποιούς, σκηνοθέτες και τεχνικούς που είναι υποψήφιοι για τα φετινά βραβεία συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο μεγάλο εστιατόριο Fouquet's, στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, για να λάβουν το δίπλωμα του υποψηφίου στα Σεζάρ. Είναι το τελευταίο στάδιο που ακολουθείται πριν από τη βραδιά των «γαλλικών Όσκαρ» που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Pleyel, επίσης στο 8ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κάθε υποψήφιος έλαβε, επίσης, έναν μικρό οδηγό συμβουλών σε περίπτωση νίκης που συστήνει κυρίως στους νικητές να μην μακρηγορούν όταν πρόκειται να ευχαριστήσουν. Η Ακαδημία αποφάσισε φέτος για πρώτη φορά να επιβάλει αυστηρό όριο χρόνου στην 42η τελετή, που θα έχει επίσης και άλλη καινοτομία, θα την παρουσιάσει ο κωμικός Ζερόμ Κομαντέρ.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Ακαδημία των Σεζάρ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανακοινώνοντας τον διορισμό του Ρομάν Πολάνσκι ως προέδρου της τελετής απονομής των βραβείων της. Λίγο αργότερα, γυναικείες οργανώσεις ξεκίνησαν διαμαρτυρίες, και μια κίνηση για την αποπομπή του άρχισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες υπογραφές, ενώ το hashtag #BoycottCesar καλούσε σε μποϊκοτάζ της τελετής. Ο Πολάνσκι, ο οποίος διώκεται εδώ και 40 χρόνια στις ΗΠΑ για τον βιασμό μιας 13χρονης, ανακοίνωσε στις 24 Ιανουαρίου ότι δεν θα προεδρεύσει της τελετής.

Produced by