07
ΦΕΒ

Τζανακόπουλος: Στόχος μας συμφωνία που θα οδηγεί στο QE


Στα βήματα που κάνει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στάθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη.

Η κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφέροντας ακόμα ότι «έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα QE θα επιτευχθεί».

«Επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε "παράλογες" τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

"Δεν νοείται τεμαχισμός της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση αφορά τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2018. Υπάρχει επιπλέον το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ότι είναι κοινωνικά βιώσιμο και μπορεί να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης", είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει συμφωνία για όλα τα θέματα, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ότι αφορά το αφορολόγητο όριο.

Αναφορικά με το ΔΝΤ και τη χθεσινή συνεδρίαση δήλωσε πως φάνηκε ότι διαφωνίες υπάρχουν και εντός του Ταμείου αλλά οι εσωτερικές διαδικασίες του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχει πλήρως αντιφατική γραμμή από το Ταμείο, δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα και γι’ αυτό δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα.

Produced by