07
ΦΕΒ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Ρουμανία κατά της κυβέρνησης


Απέναντι σε κύμα διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989, ο πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου ακύρωσε την Κυριακή αμφιλεγόμενο διάταγμα που θα έδινε τη δυνατότητα στους πολιτικούς να αποφύγουν την άσκηση ποινικών διώξεων.

Ωστόσο, «η ανάκληση του διατάγματος και μια ενδεχόμενη αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης δεν είναι αρκετές», εκτίμησε ο αρχηγός του κράτους στην ομιλία του προς τους βουλευτές.

Η επίλυση της κρίσης βρίσκεται «στο εσωτερικό» της πλειοψηφίας, υπογράμμισε ο κ. Γιοχάνις, υπονοώντας μια παραίτηση της κυβέρνησης και διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου.

Καθώς το κόμμα εξασφάλισε καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο, «η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα ήταν υπερβολική σε αυτή το στάδιο», παραδέχθηκε ο αρχηγός του κράτους.

«Κερδίσατε, τώρα κυβερνάτε και νομοθετείτε, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Η Ρουμανία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που να εργάζεται με τρόπο διαφανή και προβλέψιμο», είπε.

Αλλά «αν το PSD, που προκάλεσε αυτή την κρίση, δεν την επιλύσει επειγόντως, θα καλέσω τα κόμματα για διαβουλεύσεις, όπως προβλέπουν οι εξουσίες μου», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εγκατέλειψαν διαμαρτυρόμενοι την αίθουσα στη διάρκεια της ομιλίας του κ. Γιοχάνις.

Παρά την ανάκληση του διατάγματος, περίπου 500.000 άνθρωποι (250.0000, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters) διαδήλωσαν στη Ρουμανία το βράδυ της Κυριακής, ζητώντας κυρίως την παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Γκριντεάνου, που σχηματίστηκε πριν από έναν μήνα.

Νέες διαδηλώσεις έχουν προαναγγελθεί για αυτή την εβδομάδα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Produced by