08
ΦΕΒ

Ντ. Μπόουι: Έκθεση με σπάνιες φωτογραφίες από εμφανίσεις του


«David Bowie by Brian Rasić» είναι ο τίτλος έκθεσης στο Μουσείο Τέχνης και Χειροτεχνίας στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, με φωτογραφίες από το πλούσιο αρχείο του φωτογράφου των αστέρων της ροκ, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον θρυλικό «Λευκό Δούκα» για είκοσι χρόνια.

Ο Branislav Brian Rasić είναι φωτογράφος από το Βελιγράδι που ζει εδώ και 30 χρόνια στο Λονδίνο, τη βάση του για τις πολλές συναυλίες, περιοδείες και γεγονότα με πρωταγωνιστές παγκόσμιους μουσικούς αστέρες. «Στο Ζάγκρεμπ παρουσιάζεται το 1/3 από το σύνολο των φωτογραφιών, τις οποίες θεωρώ αντιπροσωπευτικές της συνεργασίας μου με τον Bowie και είναι ταυτόχρονα ακολουθία της ζωής μου» ανέφερε ο Rasić στα εγκαίνια της έκθεσης με φωτογραφικά έργα του που δημιουργήθηκαν από το 1983 έως το 2006.

Καθημερινά, ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο δημοσιεύουν φωτογραφίες του τραγουδιστή, τραγουδοποιού, ηθοποιού και καλλιτεχνικού χαμαιλέοντα που πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 2016, τραβηγμένες από τον φακό του Rasić. Ο διάσημος φωτογράφος τόνισε ότι με την πρόσφατη συναυλία την ημέρα των γενεθλίων του τραγουδοποιού στο Brixton Academy, στην οποία ήταν επίσημος φωτογράφος, ολοκλήρωσε την ιστορία του για τον καλλιτέχνη.

Ο Rasić συνάντησε πρώτη φορά με τον David Bowie το 1983 στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ξενοδοχείο Claridge Hotel, στο οποίο παρουσίαζε το νέο του σινγκλ και σποτ για το «Let's Dance».

Η έκθεση παρουσιάζει δύο σημαντικούς καλλιτέχνες - από τη μία πλευρά του φακού είναι ο David Bowie, πολυδύναμος δημιουργός που σε διάφορους τομείς έφερνε πάντα κάτι καινούριο και από την άλλη πλευρά είναι ο Rasić, ένας από τους πιο σημαντικούς ροκ φωτογράφους της εποχής μας.

Γεννημένος στο Βελιγράδι, ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του ’70 ως φωτογράφος στα μουσικά περιοδικά «Dzuboks», «Studio», «Start» και άρχισε να δημιουργεί το αρχείο του, το οποίο αποτελεί «μία μικρή ιστορία της μουσικής», με φωτογραφίες των Muddy Waters, Chuck Berry, Frank Sinatra, Paul McCartney, Eric Clapton, Metallica κ.ά.

Καθιερώθηκε ως αξιόπιστος φωτογράφος μουσικών όλα αυτά τα χρόνια και ήταν ο επίσημος φωτογράφος, μεταξύ άλλων, των Rolling Stones και του David Gilmour των Pink Floyd.

Η έκθεση με τις ιστορικές στιγμές του Bowie που αιχμαλώτισε ο φακός του Rasić θα φιλοξενείται στο Ζάγκρεμπ έως τις 5 Μαρτίου.

Produced by