08
ΦΕΒ

Γεωργιάδης: Να διαβιβαστεί στη Βουλή η σύμβαση κυβέρνησης - Rothschild


 Εξηγήσεις για τη διαδικασία με την οποία ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε ως σύμβουλο την τράπεζα Rothschild ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

"Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωσή του αναφορικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι στις 30/1 και την επίσκεψη στην τράπεζα Rothschild επεσήμανε αυτολεξεί τα εξής:

'Στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Στις 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ με επιστολή του όρισε την επενδυτική τράπεζα Rothschild, ως την επιλογή του. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λισαβόνα στην οποία παρέμεινε από την Παρασκευή 27.01 μέχρι και την Κυριακή 29.01 έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι για την οποία ήταν ενήμερη τόσο η Ελληνική Πρεσβεία όσο και η Γαλλική Κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, στις 30 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός έσπευσε να έχει την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τράπεζας".

Σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδι, "είναι προφανές ότι πρόκειται για την ταχύτερη διαδικασία που έχει ακολουθήσει ποτέ το ελληνικό δημόσιο από καταβολής του ελληνικού κράτους. Δεδομένου μάλιστα ότι κατόπιν των ανωτέρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έσπευσε να υπογραμμίσει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών Ξένου Τύπου της 7ης Φεβρουαρίου 2017 ότι 'Αυτή τη στιγμή αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης'.

Ο βουλευτής θέτει τα εξής ερωτήματα:

"Με ποια διαδικασία ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. αποφάσισε μόλις 48 ώρες μετά το κυβερνητικό αίτημα την επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας και όχι κάποιας άλλης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;  

Δεδομένου ότι προφανώς η συμφωνία θα προβλέπει κάποιου είδους αμοιβή, απευθύνθηκε ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ σε άλλες τράπεζες για ανταγωνιστικές προσφορές; Αν ναι, ποιες είναι αυτές; Επιπρόσθετα, δεν απαιτείται σχετικός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός;

Πότε αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για τη σύμβαση μεταξύ Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και Rothschild;".

Παράλληλα, ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο συμβάσεως που έχει καταρτίσει ο ΟΔΔΗΧ, οι προσφορές που κατατέθηκαν από άλλες τράπεζες για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την έξοδο της χώρας στις αγορές και τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΔΔΗΧ κατά την οποία αποφασίστηκε η επιλογή της τράπεζας Rothschild.

Produced by