09
ΦΕΒ

«Ανακεφαλαίωση» στο Κυπριακό για Αναστασιάδη - Ακιντζί


Καινούργια συνάντηση για το Κυπριακό θα έχουν σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να συζητήσουν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η συνάντηση θα γίνει με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ο κ. Άιντε εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι «ένας ρεαλιστής αισιόδοξος». Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Χάμπερ-Τουρκ» είπε ότι για το θέμα των εγγυήσεων αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα πώς μπορούν οι εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την επόμενη περίοδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός».

Για την κατάθεση των χαρτών, εκτίμησε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή και πως κατά την άποψή του οι δύο χάρτες είναι «αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο». Τέλος, επισήμανε ότι οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν το θέμα της ασφάλειας από διαφορετική άποψη.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «δεν έχουν καμιά σχέση με το δημοψήφισμα στην Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι τα βήματα που έπρεπε να κάνει η Άγκυρα στο Κυπριακό τα έκανε.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Ιμπραχίμ Καλίν ισχυρίστηκε ότι «η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο δεν ήταν ποτέ εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά μια βαλβίδα ασφαλείας του νησιού κατά των πιθανών εξωτερικών απειλών». Η διατήρησή τους είναι σημαντική ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Produced by