09
ΦΕΒ

Penelopegate: Αναρμόδια η Εισαγγελία, λένε οι δικηγόροι των Φιγιόν


Την αναγνώριση της «αναρμοδιότητας της» για την έρευνα της υπόθεσης Φιγιόν, ζήτησαν από την Οικονομική Εισαγγελική Αρχή οι δικηγόροι του ζεύγους Φιγιόν.

«Αυτή η έρευνα παραβιάζει τις πλέον θεμελιώδεις αρχές του συνταγματικού δικαίου που είναι ο κύριος εγγυητής των θεσμών μας» δήλωσε ο Αντονέν Λεβί, ένας από τους δικηγόρους , σε συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβί η πρώτη παραβίαση βρίσκεται στο γεγονός ότι η εν λόγω εισαγγελική αρχή, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της σατιρικής Canard Enchaine ενήργησε αυτεπάγγελτα, απαγγέλλοντας στον Φ. Φιγιόν την κατηγορία «κατάχρησης δημόσιου χρήματος.

Τέτοιου είδους κατηγορία όμως δεν μπορεί να προσαφθεί σε έναν κοινοβουλευτικό (βουλευτή ή γερουσιαστή)» υπογράμμισε.

«Με άλλα λόγια, από νομικής απόψεως, ο κ. Φιγιόν δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κατάχρηση δημόσιου χρήματος».

Οι δικηγόροι εξήγησαν ότι στηρίζουν το επιχείρημά τους στον ποινικό κώδικα, όπου δεν αναφέρεται τέτοιο αδίκημα για κοινοβουλευτικό (...) και επομένως κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ένα αδίκημα που δεν καθορίζεται από το νόμο .

Το αδίκημα για το οποίο ανακρίνεται ο κ. Φιγιόν είναι εντελώς ανεφάρμοστο» τόνισαν.

Ο κ. Λεβί ανέφερε επίσης ότι η αρμοδιότητα της εν λόγω εισαγγελικής αρχής είναι περιορισμένη και ότι έως τώρα «ενήργησε βιαστικά» και έχοντας πέσει σε «παρανομία».

«Η Εισαγγελική Αρχή δεν είναι για να κρίνει μια ηθική ή μη συμπεριφορά, αλλά για να εφαρμόσει το νόμο» δήλωσε ο δικηγόρος.
Υποστήριξε στη συνέχεια ότι στην όλη υπόθεση «θίγεται σοβαρά η αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών, της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής.

Produced by