10
ΦΕΒ

Χωρίς το ΔΝΤ, λεφτά… δεν υπάρχουν


Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι αν το ΔΝΤ αποφάσιζε να μη συμμετάσχει, «τότε τελειώνει το πρόγραμμα». Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, παρά την έντονη αντίδρασή που εξέφρασε στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα έσπευσε να δηλώσει ότι η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διχασμένη για το πως μπορεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που έχει προκαλέσει πανικό στην αγορά ομολόγων ενώ έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το Grexit.

Στο Μαξίμου κάποιοι πιέζουν τον Α. Τσίπρα ώστε να προχωρήσει άμεσα σε υποχωρήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, ενώ κάποιοι άλλοι για να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των πιστωτών της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ με την υποστήριξη της Γερμανίας πιέζει για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων για την επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αντισταθεί στο αίτημα του ΔΝΤ για άμεση νομοθέτηση μέτρων, αντί να περιμένει να διαπιστώσει εάν τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα.

Ωστόσο, οικονομικοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα φοβούνται ότι μια μακρά αντιπαράθεση με τους πιστωτές θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, αυτοί οι σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να πετύχει κάποια συμφωνία πριν η προσοχή της Ευρώπης μετατοπιστεί προς το πολιτικό πεδίο λόγω των εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στον αντίποδα, άλλοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα φοβούνται για τις συνέπειες που θα προκύψουν από τη νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας και θέλουν να αντισταθούν στις απαιτήσεις των δανειστών, ελπίζοντας για ένα συμβιβασμό που θα στηρίζεται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που έχουν που φιλική στάση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσει όσον αφορά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο για πρόωρες εκλογές, εάν οι πιστωτές δεν δείξουν κάποια ευελιξία.

Πάνω απ' όλα, ο κ. Τσίπρας θέλει μια ξεκάθαρη υπόσχεση από την Ευρώπη για την ελάφρυνση του χρέους σε αντάλλαγμα της λήψης πρόσθετων μέτρων.

Όμως ο Σόιμπλε επιμένει σε μια αλληλουχία δύο σταδίων, στα οποία η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε περισσότερη λιτότητα πριν το Βερολίνο συζητήσει με το ΔΝΤ πόση μείωση του ελληνικού χρέους χρειάζεται.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κ. Τσίπρας μόνο θερμά λόγια μπορεί να περιμένει από την Ευρώπη όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους μέχρι να ολοκληρώσει τα φορολογικά μέτρα.

Produced by