10
ΦΕΒ

Κρούγκμαν: Τρελό να ζητάς από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5%


Στις «παράλογες απαιτήσεις των εταίρων της Ελλάδας» αναφέρθηκε ο Πολ Κρούγκμαν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας πως «το να απαιτεί κάποιος από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι τρελό».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κρουγκμαν, «η ευρωκρίση θα μπορούσε ξανά, γρήγορα να αναζωπυρωθεί» και γι' αυτό «πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η θηλιά που αυτή τη στιγμή πνίγει την Ελλάδα, πρέπει να χαλαρώσει». Σύμφωνα με τον ίδιο, «συνολικά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας».

Ερωτηθείς για την ΕΚΤ και τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης εκτιμά ότι «πριν από τέσσερα χρόνια ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, έσωσε την Ευρώπη από τον γκρεμό» αλλά δεν πιστεύει ότι πλέον μπορεί να κάνει περισσότερα. «Το τελευταίο, πράγματι, που θα χρειαζόταν η Ευρώπη τώρα είναι η απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων».

Σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης ο Π. Κρούγκμαν αναφέρει ότι οι πολιτικές ελίτ, που παρά τις διαφωνίες τους επέδειξαν τελικά την πολιτική βούληση να κρατήσουν την νομισματική ένωση εν ζωή, ενδέχεται να μην βρίσκονται στην εξουσία τα επόμενα χρόνια. «Ξαναρωτήστε με μετά τις γαλλικές εκλογές», λέει ο διάσημος οικονομολόγος με μια δόση απαισιοδοξίας.

Produced by