01
ΜΑΡ

ΕΛΠΕ: Πτώση 20 % στις πωλήσεις καυσίμων τον Φεβρουάριο


 Ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της κρίσης ήταν ο Φεβρουάριος για την αγορά καυσίμων, με το ποσοστό πτώσης των πωλήσεων να φθάνει, σε σύγκριση με πέρσι, στο 20 %. Ήδη, σύμφωνα με στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων, το 2010 έκλεισε με πτώση των πωλήσεων σε όγκο που ήταν 8,4 % για τις βενζίνες, 11,2 % για το πετρέλαιο κίνησης και 12,6 % για το ντήζελ θέρμανσης, ενώ περισσότερα από 1000 πρατήρια έχουν κλείσει, υπολειτουργούν ή λειτουργούν περιστασιακά και οι πιστώσεις από την πλευρά των εταιριών εμπορίας δίνονται με φειδώ.

Στελέχη του ομίλου των ΕΛΠΕ ανέφεραν χθες το βράδυ, σε εκδήλωση της εταιρίας, ότι προς το παρόν και για τις επόμενες εβδομάδες δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού των διυλιστηρίων με αργό, παρά τα προβλήματα στη Λιβύη. Ο όμιλος καλύπτει περίπου το 15 % των αναγκών του σε πετρέλαιο από τη χώρα αυτή (οι υπόλοιπες ποσότητες καλύπτονται από τη Ρωσία, πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, Ιράν, Ιράκ και Σαουδική Αραβία) και ήδη για το επόμενο δίμηνο οι παραγγελίες έχουν καλυφθεί με φορτία από τη Δ. Αφρική. Επιπλέον, ένα φορτίο με προορισμό το διυλιστήριο του Ασπροπύργου που είχε μπλοκαριστεί στα παράλια της Λιβύης, αποδεσμεύθηκε και αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Τα διυλιστήρια, με βάση την Κοινοτική αλλά και την εθνική νομοθεσία τηρούν αποθέματα ασφαλείας ικανά να καλύψουν την εσωτερική ζήτηση για 90 ημέρες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, εξάλλου, ότι η διοίκηση δεν έχει παραλάβει επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών για μείωση μισθών, διευκρίνιζαν ωστόσο ότι κατά την άποψη της εταιρίας τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εισοδηματική πολιτική που θα εφαρμοσθεί στις ΔΕΚΟ , τόσο για τυπικούς λόγους (το Δημόσιο ελέγχει το 35 % των μετοχών και η πλειοψηφία ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση και ιδιώτες μετόχους) όσο και ουσιαστικούς (ανταγωνισμός με ομοειδείς εταιρίες).

Σημειώνεται ότι με βάση τη Συλλογική Σύμβαση στα ΕΛΠΕ οι εργαζόμενοι εισπράττουν 17,6 μισθούς το χρόνο. Πέρυσι η αύξηση ήταν 7 % ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για τη φετινή σύμβαση στο πλαίσιο των οποίων, σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, οι συνδικαλιστές διεκδικούν αύξηση μισθών 18 %.

Produced by