10
ΦΕΒ

«Άκυρο» από τον Άσαντ στο σxέδιο του Τραμπ για τη Συρία


Ο Σύρος πρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι θα χαιρέτιζε μια συνεργασία με την Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον βέβαια οι ΗΠΑ λάβουν μια «σαφή πολιτική θέση» όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και την ενότητα της Συρίας.

Ο κ. Άσαντ στη συνέντευξή του χαιρέτισε επίσης με κάποια επιφυλακτικότητα την προσήλωση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, όσον αφορά τον οποίο ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε μάλιστα στην πιθανότητα μιας συνεργασίας με την σύμμαχο της Δαμασκού, τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξέταζε το ενδεχόμενο δημιουργίας ασφαλών ζωνών για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους Σύρους, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Στην ερώτηση που του έκανε το Yahoo News για το θέμα, ο κ. Άσαντ απάντησε ότι «οι ασφαλείς ζώνες για τους Σύρους μπορούν να εγκαθιδρυθούν μόνον αν υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια. Εκεί όπου δεν υπάρχει μια εισροή τρομοκρατών που υποστηρίζονται από τις γειτονικές χώρες ή τις δυτικές χώρες».

«Δεν χρειάζονται καθόλου ασφαλείς ζώνες», πρόσθεσε εξάλλου, αναφερόμενος στους πρόσφυγες και στους εκτοπισμένους Σύρους. «Είναι πολύ πιο βιώσιμο, πολύ πιο πρακτικό και λιγότερο δαπανηρό να έχεις σταθερότητα από το να δημιουργείς ασφαλείς ζώνες. Η ιδέα αυτή δεν είναι καθόλου ρεαλιστική», σημείωσε.

Produced by