11
ΦΕΒ

Γερμανικές... κόντρες με "φόντο" το ελληνικό ζήτημα


Το ελληνικό ζήτημα φαίνεται πως έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα ενόψει της έναρξης εκλογικής περιόδου στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο, όπου θα λάβει χώρα η μεγάλη αναμέτρηση για την... καγκελαρία. 

 

Την ώρα που ο πολιτικός κλοιός γύρω τόσο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και από την Άγγελα Μέρκελ σφίγγει περαιτέρω, ο Μάρτιον Σουλτς ενισχύει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που εγείρει σενάρια για πιθανή ήττα της Γερμανίδας καγκελαρίου στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. 

 

Ο Σόιμπλε στάζει... μέλι τα τελευταία 24ωρα για τον αντίπαλο της "σιδηράς κυρίας" στη Γερμανία, κατηγορώντας τον για λαικισμό και επισημαίνοντας ότι θυμίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ρίχνει τα "βέλη" του στον πρώην πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς τις δηλώσεις του και τη στάση του σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι δεν θέλει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα. 

 

"Για να φτάσουμε σε μια (Ευρωπαϊκή) Ένωση ανάληψης ευθύνης (για τα χρέη των χωρών μελών) θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο κ. Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα", είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Der Spiegel", το οποίο κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο. 

 

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο υποψήφιος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ ο ίδιος απάντησε: "Όχι, ο κ. Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες, Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία". 

 

Ο Σόιμπλε επέκρινε επίσης τον Μάρτιν Σουλτς ότι στη ρητορική του αναμειγνύει με επιτυχία τον Ομπάμα και τον Τραμπ. «Τον Τραμπ γιατί»; τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Όταν ο Σουλτς φωνάζει στους οπαδούς του, κάντε και πάλι την Ευρώπη μεγάλη, είναι επακριβώς αυτό που λέει ο Τραμπ», απαντά. «Με τον λαϊκιστικό τρόπο με τον οποίο εξορκίζει την υποτιθέμενη ρήξη της κοινωνίας ακολουθεί τη μέθοδο του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα».

 

Τέλος, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κάλεσε σε ραντεβού με την πραγματικότητα τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς για να συγκρίνει τις ελλείψεις σε σχολικές υποδομές στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου κυβερνάται από Σοσιαλδημοκράτες, σε αντίθεση με άλλα κρατίδια, όπως της Βαυαρίας με άλλη τοπική κυβέρνηση.

Produced by