12
ΦΕΒ

Μήνυμα Τσακαλώτου προς ΔΝΤ και ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχουμε λευκή επιταγή, οι αποφάσεις είναι συλλογικές


Ηχηρά... μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κινούμενος στο ίδιο μοτίβο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άσκησε βαρύ "κατηγορώ" κατά του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν, λίγα 24ωρα μετά την πρόταση take it or leave it, που του "σέρβιραν" οι θεσμοί στο τραπέζι του μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες.

 

«Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές. Εμείς ποτέ δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή. Διαπραγματευόμαστε σκληρά», τόνισε ο ίδιος, απευθυνόμενος τόσο στο Ταμείο όσο και στο κόμμα της Αριστεράς, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να εκφράζει δυσφορία για τη μείωση του αφορολόγητου, τη στιγμή που οι "53" γκρινιάζουν για την πρόθεση της κυβέρνησης να σβήσει και τις τελευταίες "κόκκινες γραμμές".

 

Με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος, ο ΥΠΟΙΚ "κάρφωσε" τον Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για τα πλεονάσματα, αλλά τα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για να κάνει η χώρα κι άλλες μεταρρυθμίσεις σε αφορολόγητο και συνταξιοδοτικό. "Δεν θα με πείραζε γιατί είναι η άποψή του, αλλά με πειράζει γιατί χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μελέτες", ανέφερε χαρακτηριστικά. Επ' αυτού μάλιστα εξήγησε πως "αυτό που λέει ο Τόμσεν, ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες, είναι να γελάει κανείς. Τον κάλεσα να έρθει να δει πως ζουν οι δικοί μας και μετά να πάμε μαζί και στη Γερμανία".

 

"Το Δ.Ν.Τ. θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει" υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι "αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά. Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα" πρόσθεσε.

 

Ο κ. Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως είπε, όλοι κατανοούν ότι είναι πολλά τα ζητήματα και οι περιορισμοί, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό. Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι "καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της διαπραγμάτευσης, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές, σε όλες τις εποχές, για όλα τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και φθάνει ένα σημείο που τίποτε δεν κλείνει έως ότου κλείσουν όλα".

 

"Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit" είπε και υπογράμμισε ότι "όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα".

 

Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι την κατηγορία που απευθύνει στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, "δεν την συμμερίζεται κανείς, ούτε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε οι θεσμοί".

 

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος απέκρουσε τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι ευθύνεται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση, λέγοντας προς τα μέλη της ΚΕ του κόμματος ότι δεν υπάρχει κανείς, είτε στους θεσμούς είτε σε κράτος-μέλος, που να συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Produced by