13
ΦΕΒ

Brexit: Φόβους για αποχώρηση των εργαζομένων εκφράζουν οι εργοδότες


Με το «ορόσημο» του Μαρτίου (όπου και θα επισημοποιηθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ) να πλησιάζει, οι εργοδότες στη Βρετανία εμφανίζονται ανήσυχοι για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην αγορά εργασίας, καθώς πάνω από το 25% εκφράζει φόβους για πιθανή αποχώρηση των εργαζομένων τους που κατάγονται από χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης, το εν λόγω ποσοστό ανήλθε σε 43% των εργοδοτών στην εκπαίδευση και 49% στον κλάδο της υγείας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 εταιρείες.

Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι η αγορά εργασίας στη Βρετανία παραμένει ισχυρή, αλλά η απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων να εγκαταλείψουν την ΕΕ είναι πιθανό να υποχρεώσει τις εταιρείες να επανεξετάσουν την στρατηγική εκπαίδευσης του προσωπικού τους καθώς προσαρμόζονται στο να έχουν λιγότερους εργαζόμενους από την ΕΕ στο μέλλον.

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί αυστηρότερους ελέγχους για την μετανάστευση όταν η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ, το οποίο ενδεχομένως να γίνει το 2019, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα χάσει την απρόσκοπτη πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι οι εργοδότες που εξαρτώνται κατά πολύ από τους εργαζόμενους που προέρχονται από την ΕΕ πασχίζουν να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν με την αποχώρησή τους: εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου, των κατασκευών, της υγείας, του ξενοδοχειακού κλάδου, της εστίασης εμφάνισαν το 45% των συνολικών ελλείψεων σε θέσεις εργασίας στα τέλη του 2016.

Ο Γκέργουιν Ντέιβις, ο σύμβουλος της αγοράς εργασίας του Ινστιτούτου, δήλωσε ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των εργαζόμενων στη Βρετανία από χώρες της ΕΕ αυξήθηκε με μικρότερους ρυθμούς τους τελευταίους τρεις καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα.

Produced by