13
ΦΕΒ

Φεύγει για τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου


Αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, που θεωρείται μια από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, εξέλαβαν την ορκωμοσία του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ως την αρχή μιας νέας εποχής, έπειτα από οκτώ χρόνια έντασης με την Ουάσινγκτον υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με το θέμα των εβραϊκών οικισμών και το Ιράν.
Όμως μετά την ορκωμοσία του ο Τραμπ φαίνεται να παίρνει κάποιες αποστάσεις από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, τις οποίες η ισραηλινή δεξιά και κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης θεώρησαν ενθαρρυντικές για να επιδιώξουν την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από τις 20 Ιανουαρίου την κατασκευή περισσότερων από 5.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου οικισμού για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Αφού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για δύο εβδομάδες, ο Λευκός Οίκος τελικά έθεσε όρια. Την Παρασκευή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ισραηλινή εφημερίδα ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η επέκταση των οικισμών «είναι κάτι καλό για την ειρήνη».
Στην ίδια συνέντευξη ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι επιθυμεί μια «καλή συμφωνία για όλες τις πλευρές». Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να φανούν «λογικοί».

«Στην Ουάσινγκτον ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ελέγξει το περιθώριο που έχει για ελιγμούς στο θέμα των οικισμών», σχολίασε ο Μαρκ Χέλερ, πολιτικός επιστήμονας του Ινστιτούτου Ερευνών για την Εθνική Ασφάλεια (INSS).

«Εδώ και τρεις εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζεται διαφορετικά, πρέπει να ενεργήσουμε με σύνεση», εκτιμά από την πλευρά του ο Μάικλ Όρεν υφυπουργός αρμόδιος για τη διπλωματία στο γραφείο του Νετανιάχου.

Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να απευθύνονται στον υπουργό Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, που ανήκει στο εθνικιστικό κόμμα Εβραϊκή Εστία. Ο Μπένετ δήλωσε το Σάββατο ότι η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» να ενημερώσει τον Τραμπ ότι δεν υποστηρίζει πια τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

 

Produced by