14
ΦΕΒ

"Διαιτητής" (ξανά) ο Μοσκοβισί στη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών: Το μήνυμα στο ΔΝΤ


Το ρόλο του "διαιτητή" στις τεταμένες σχέσεις Αθήνας-δανειστών παίζει για ακόμη μία φορά ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αύριο, Τετάρτη καταφτάνει στην Αθήνα, επίσκεψη, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει πολλά.

 

Σχεδόν ένα 24ωρα πριν την άφιξη του στη χώρα μας, ο Μοσκοβισί στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στο ΔΝΤ, με "φόντο" τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Η μεγάλη απόκκλιση που παρατηρείται ανάμεσα στις εκτιμήσεις της ΕΕ και του Ταμείου αναδεικνύουν την κόντρα των δύο πλευρών ως προς το ελληνικό ζήτημα, ενώ κινούνται με κοινή "γραμμή" στο δρόμο για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

 

Ο Γάλλος Επίτροπος "αβαντάρει" την Αθήνα, τονίζοντας πως έχει κάνει τιτάνιες προσπάθειες και πως ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ όλα αυτά τα χρόνια της λιτότητας, ενώ απευθυνόμένος στο ΔΝΤ, ζητεί να αποδεχτεί τις προβλέψεις της Κομισιόν και να μην προβάλλει απίστευτες απαιτήσεις από την Αθήνα. Δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup στις Βρυξέλλες και υπεραμύνεται των προβλέψεων ότι η Αθήνα θα πιάσει τους στόχους.

 

Στο ίδιο μοτίβο, άλλωστε, αναμένται να κινηθεί ο Μοσκοβισί και κατά τις επαφές του στην Αθήνα. Θα ζητήσει από την ελληνική πλευρά να δείξει καλή θέληση, κάνοντας ένα βήμα προς την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, η οποία θα σημάνει και ο "ξεπάγωμα" της αξιολόγησης.

 

"Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις μας, περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αριθμοί μας δεν είναι ούτε εσφαλμένοι, ούτε προϊόντα φαντασίας. Ελπίζω ότι αυτή η έκκληση για υπευθυνότητα και οξυδέρκεια θα εισακουσθεί εντός της εβδομάδας , ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου", δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνούν με τις πολύ σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ με βάση μία πιο απαισιόδοξη οικονομική ανάλυση.

 

"Επί της αρχής είναι απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες θεσμοί να προχωρήσουν από κοινού. Εάν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, διότι είναι κρίσιμο σε μία στιγμή που οι στρατηγικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολλές.

 

"...τα νούμερα που θέτουμε στο τραπέζι πρέπει να κάνουν όλους να σκεφτούν. Οσο για την Ελλάδα, έχει υποφέρει πολύ, έχει εφαρμόσει πληθώρα μεταρρυθμίσεων, αν και της μένει ακόμη δρόμος να κάνει. Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα πρέπει να είναι αναλογικό και αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, άρα να γίνει αντιληπτό ως νόμιμο", προσθέτει ο Μοσκοβισί.

 

Από την πλευρά του το Μαξίμου επιλέγει να διαψεύσει τους θεσμούς, τονίζοντας πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να έρθουν στην Αθήνα, αφού «κλειδώσουν» μείζονα ζητήματα, ανεμίζοντας κατά κάποιο τρόπο και πάλι «κόκκινες γραμμές», οι οποίες, με δεδομένη τη σιγουριά των εταίρων για επίτευξη συμφωνίας εντός των ημερών, μάλλον έχουν ήδη «σβηστεί».

Produced by