14
ΦΕΒ

Πέθανε ο ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου


Ο γνωστός ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου πέθανε χθες σε ηλικία 90 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και θεωρήθηκε βασικός εκπρόσωπος και πρωτοπόρος της ποπ αρτ στην Ελλάδα. Με το χαρακτηριστικό προσωπικό του ιδίωμα αποτύπωσε τοπία, νεκρές φύσεις και ανθρώπινες μορφές ενώ ακολούθησε στα πρωιμότερα έργα του τις αντιλήψεις του ιμπρεσιονισμού. Στη συνέχεια, υιοθετώντας χαρακτηριστικά της ποπ αρτ και χρησιμοποιώντας την τεχνική των κόμικς, στράφηκε στη σάτιρα της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, δημιουργώντας συνθέσεις με σουρεαλιστική ατμόσφαιρα και συμβολικούς υπαινιγμούς. 

Εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε και με τη χαρακτική. Παράλληλα αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ από τις εκδόσεις Σιδέρη κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Η Αθήνα μέσα από τις καρτ ποστάλ του παρελθόντος», με υλικό από τις πλούσιες συλλογές του, καθώς υπήρξε και μανιώδης συλλέκτης.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ιωάννου είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Μπιενάλε της Βενετίας και είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του.

Έργα του έχουν αγοραστεί από Μουσεία, Πινακοθήκες, Οργανισμούς, όπως το Μusee des Beaux Arts d’ Ostende, την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη της Ρόδου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, την γκαλερί House of Ritchie του Τορόντο, την Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, τα υπουργεία Παιδείας, Προεδρίας Κυβερνήσεως, Πολιτισμού. Επίσης έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Αμερική και Καναδά.

Produced by