14
ΦΕΒ

"Ξορκίζουν" τα νέα μέτρα


"Ξορκίζει" το σενάριο της λήψης και νέων μέτρων η κυβέρνησης της Αριστεράς, ενώ σύσσωμοι οι θεσμοί ζητούν από να πάρει ακόμη ένα πακέτο 3,6 δισ. ευρώ, μρ απώτερο σκοπό τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για πρόταση take it or leave it από τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν να τελειώνουν άμεσα με το ελληνικό ζήτημα ενόψει κρίσιμιων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, όπου ξεκινούν από την Ολλανδία τον ερχόεμενο Μάρτιο.

«Η συμφωνία που διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος νωρίτερα την Τρίτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαψεύδοντας σχετικά σενάρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά του ΔΝΤ, καλώντας μάλιστα τους Αμερικανούς τεχνοκράτες να... λογικευτούν.

"Περιμένουμε από το ΔΝΤ να λογικευτεί", είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Οι απόψεις του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για 3,5% πλεόνασμα για 10 χρόνια δεν είναι ρεαλιστική", τόνισε και το κάλεσε "να υιοθετήσει μια συμβιβαστική στάση για υλοποιήσιμες θέσεις".

Σχετικά με την διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με αποφασιστικότητα και με την εύλογη προσδοκία ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθεί αυτή η εύλογη προσδοκία, είναι πάρα πολύ πιθανό την 20η Φεβρουαρίου να έχουμε μια θετική εξέλιξη.

Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο και η ένταξη στο QE, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα, συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση κατά του αρχηγού της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές ότι βρίσκεται σε συμμαχία για τους δανειστές ως προς τη λήψη και νέων μέτρων.

"Η αξιολόγηση θα κλείσει με τρόπο που θα κάνει κάποιους να κλάψουν", σημείωσε ο ίδιος.

"Ο κ. Μητσοτάκης αντί να βοηθήσει την προσπάθεια της χώρας επέλεξε να ρίξει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην Ελλάδα", είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αλλά πρόσθεσε: "βρέθηκε στο Βερολίνο την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης και σχεδόν ζήτησε να μην κλείσει την αξιολόγηση, ενέπλεξε ξένο κράτος στις εσωτερικές μας υποθέσεις".

Αναφορικά με την πολιτική διαπραγμάτευση, στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση της Αριστεράς, ο ίδιος τόνισε ότι έχει αποδώσει αποτελέσματα, έχει μετατοπίσει συσχετισμούς και στην Ελλαδά και στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει έδαφος για μια συμφωνία που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει πρόταση των δανειστών για μέτρα 2% του ΑΕΠ, ενώ σε ερώτηση τι είναι αυτό που εμποδίζει τη συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "εμπόδιο είναι ο οικονομικός παραλογισμός από όπου και αν προέρχεται".

Produced by