14
ΦΕΒ

Πάνω από μία ώρα η συνάντηση Μητσοτάκη-Σόιμπλε


Πάνω από μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη.

Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, ενώ δεν ακολούθησαν δηλώσεις.

Σε λίγη ώρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει γεύμα εργασίας με Γερμανούς επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόταν από τον τομεάρχη Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον σύμβουλό του Στέλιο Πέτσα, που ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία υπέρ των χαμηλότερων πλεονασμάτων, που προβλέπεται στο σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχουν καταρτίσει στη ΝΔ.

Πάντως, κατά τη χθεσινό του τετ-α-τετ με την Άγγελα Μέρκελ ο κ. Μητσοτάκης αποκόμισε την εκτίμηση ότι το Βερολίνο πολύ δύσκολα θα αλλάξει στάση ως προς τις απαιτήσεις, που προβάλλει, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαπίστωσε επίσης πως η γερμανική κυβέρνηση είναι απολύτως ενωμένη απέναντι στο ελληνικό ζήτημα και όλοι έχουν κοινή άποψη για το τί πρέπει να γίνει, προκειμένου η χώρα μας να βγει το συντομότερο από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στη ανάγκη προώθησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, με ταυτόχρονη υιοθέτηση πολιτικής μείωσης των φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος εξήγησε στην καγκελάριο ότι η υπερφορολόγηση είναι αυτή, που "σκοτώνει" οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις και εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας. Παρουσίασε το δικό του σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ κύκλο ιδιωτικοποιήσεων, δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις, αλλαγές στην λειτουργία του κράτους, αλλά και μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών. Θέμα εκλογών δεν ετέθη από καμία πλευρά, αν και ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να επεσήμανε στην κυρία Μέρκελ την ανάγκη να τεθεί ένα τέλος στην στασιμότητα, που κυριαρχεί σήμερα, διότι -όπως εξήγησε- κάθε εβδομάδα που περνά, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην ιδιαίτερη συζήτηση που είχε με την καγκελάριο, λίγο πριν ην είσοδο των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στην αίθουσα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει πως για τον ίδιο και το κόμμα του δεν τίθεται ούτε ως σκέψη το ενδεχόμενο του Grexit, κάτι άλλωστε που τόνισε και στην δημόσια δήλωση του μετά την συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε στην κυρία Μέρκελ ότι ένα Grexit δεν θα βοηθούσε κανέναν.

Produced by