14
ΦΕΒ

Ολλανδία: Ο Βίλντερς προηγείται στις δημοσκοπήσεις


Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία ξεκινά επισήμως αύριο, με το ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς να προηγείται μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις.

Ο ευρωσκεπτικιστής Βίλντερς, που δηλώνει θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου την έναρξη μιας "Πατριωτικής Άνοιξης" για την Ευρώπη. Και αυτό γιατί αμέσως μετά καλούνται στις κάλπες αρχικά οι Γάλλοι, τον Απρίλιο-Μάιο και στη συνέχεια οι Γερμανοί ψηφοφόροι, τον Σεπτέμβριο.

Σε αντίθεση με τη νίκη του Τραμπ και την επικράτηση του "ναι" στο δημοψήφισμα για το Brexit, δεν θα αποτελέσει έκπληξη μια νίκη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV). Ο Βίλντερς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα δύο τελευταία χρόνια και το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στην Ολλανδία σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτος ο σχηματισμός μιας πολυκομματικής κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές.

Ο κυριότερος αντίπαλός του, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε του συντηρητικού VVD, βασίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από τα χρόνια της λιτότητας (2012-14) για να ανακτήσει τη δημοτικότητα του ιδίου και του κόμματός του. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο VVD ποσοστό 16% ενώ το PVV του Βίλντερς έρχεται πρώτο με ποσοστό 20%. Όλα τα κόμματα, εκτός από ένα, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Βίλντερς, οι απόψεις του οποίου θεωρούνται από πολλούς προσβλητικές ή και αντισυνταγματικές.

Στις εκλογές αυτές μετέχουν 31 κόμματα και τα 14 από αυτά αναμένεται ότι θα κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στο 150μελές κοινοβούλιο.

Produced by