15
ΦΕΒ

Στην Αθήνα σε ρόλο.. πυροσβέστη ο Μοσκοβισί


Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί και είναι πολλές οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί με την επίσκεψη αυτή. 

Ο Μοσκοβισί φημολογείται πως κατέφθασε στην Αθήνα για να αναλάβει το ρόλο του.. πυροσβέστη στις ιδιαίτερα εύφλεκτες σχέσεις Αθήνας-δανειστών.

Από καιρό ο Μοσκοβισί μιλά υπέρ της Ελλάδας και «τραβά το αυτί» στο ΔΝΤ κι έτσι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην επίσκεψη αυτή. 

Ο Μοσκοβισί αναμένεται να «πατήσει» πάνω στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, από τις οποίες οι απόψεις του ΔΝΤ απέχουν παρασάγγας. Θεωρείται πως θα στηρίξει για μια ακόμα φορά την Αθήνα και θα ζητήσει από το ΔΝΤ να αποδεχθεί τις προβλέψεις της Επιτροπής και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από την Αθήνα. 

Από την άλλη, θα ζητήσει από την ελληνική πλευρά να δείξει καλή θέληση, κάνοντας ένα βήμα προς την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, η οποία θα σημάνει και το ξεπάγωμα της αξιολόγησης.

Ωστόσο, επισήμως, η Κομισιόν όλα αυτά τα αρνείται. Η Ανίκα Μπράιτχαρτ κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει» προσθέτοντας ωστόσο πως η επίσκεψη «πολιτικού χαρακτήρα» από τον κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Και αυτό το γαϊτανάκι λαμβάνει χώρα, ενώ προχωρούμε για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο μέχρι τώρα έμοιαζε να είναι η ρεαλιστική προθεσμία για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας- Δανειστών.

Χθες όμως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ «τορπίλισε» τις προσδοκίες, λέγοντας πως δεν είναι εφικτή μια συμφωνία με ορίζοντα τις 20 του μηνός. 

Πάντως, ο Μοσκοβισί ξεκινά την επίσκεψη του στην Αθήνα με «βαριά» ατζέντα και μάλιστα πρωί- πρωί. Πρώτα θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και αμέσως μετά τον πρωθυπουργό. 

Α.Α.

Produced by