15
ΦΕΒ

Η συριακή κρίση στο "μενού" της παρθενικής συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου


Με μεγάλο ενδιαφέρον, εν μέσω συριακής κρίσης και προκλητικής πολιτικής Τραμπ, αναμένεται η σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο.

 

Πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ των δύο αρχηγών από την ανάληψη καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ. Επί τάπητος θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ με το "βλέμμα" στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

 

Πιο αναλυτικά, ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται η κατάσταση στη Συρία, το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και το Παλαιστινιακό, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής του εποικισμού που ακολουθεί το Ισραήλ, τόσο στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και σε περιοχές εδαφών του Παλαιστινιακού Κράτους, όταν κι αν αυτό, προσδιοριστεί και οργανωθεί.

 

Ο Νετανιάχου, που στο εσωτερικό του Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπος με καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας, είχε χθες σχεδόν για ολόκληρη την ημέρα κύκλους συνεργασίας και διαβουλεύσεων με υψηλόβαθμους συμβούλους του, στην Ουάσιγκτον. Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν επιθυμούν τη διαπίστωση “κενών” στο σκεπτικό μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Ουάσιγκτον για την πορεία των εξελίξεων στην προγραμματισμένη συνάντηση δύο ωρών που θα έχουν οι δύο ηγέτες στο Οβάλ Γραφείο.

 

Παράλληλα, τα βλέμματα όλων κατά τη σημερινή συνάντηση θα είναι στραμμένα και στη “γλώσσα του σώματος” μεταξύ του Τραμπ και του Νετανιάχου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια των συναντήσεών του με ξένους ηγέτες συνηθίζει να τους “αποσταθεροποιεί”με το στιλ των αυταρχικών χειραψιών του.

 

Ωστόσο, οι δύο άντρες γνωρίζονται από τη δεκαετία του '80.

 

Για τον συντηρητικό Νετανιάχου, που έχει συνολική κυβερνητική εμπειρία 11 ετών στην εξουσία, χωρίς να έχει συναντηθεί επίσημα με Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι μία ευκαιρία να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των διμερών σχέσεων Ισραήλ-ΗΠΑ μετά το κλίμα έντασης που είχε εδραιωθεί στις σχέσεις του με τον Δημοκρατικό πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Ο Ντένις Ρος, που εξειδικεύεται στο Ιράν και ήταν συντονιστής για τη Μέση Ανατολή κατά την προεδρία του Μπιλ Κλίντον, τονίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν ουσιαστικό συμφέρον από μια επιτυχή συνάντηση.

 

“Η συνάντηση θα είναι επιτυχής γιατί τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, έχουν μεγάλο συμφέρον να δείξουν ότι τα προβλήματα που υπήρξαν στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ προκλήθηκαν από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση και τώρα δεν υπάρχουν. Παράλληλα, θέλουν να δείξουν ότι αυτά τα προβλήματα οφείλονταν κυρίως στην προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση εννοώντας τον Μπαράκ Ομπάμα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρος σε ενημέρωση που οργάνωσε ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον (The Israel Project).

Produced by