15
ΦΕΒ

Νέα μείωση της ανεργίας στη Βρετανία


Η ανεργία υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο στη Βρετανία τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, όπως έδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS. Τα στοιχεία υπαινίσσονται πως η αγορά εργασίας παρέμεινε εύρωστη παρά το δράμα με το Brexit.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία κατέδειξαν ακόμη πως ο αυξανόμενος πληθωρισμός άρχισε να «τρώει» την ανάπτυξη μισθών καθώς έκλεινε το έτος, μια ένδειξη πως οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί στις δαπάνες τους, πιθανώς οδηγώντας σε επιβράδυνση της οικονομίας.

Η ανεργία στη Βρετανία υποχώρησε κατά 7.000 άτομα την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά της από τις αρχές του 2006 και μετά, τόνισε η ONS. Το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,8%, το οποίο συνάδει με τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal.

Ο αριθμός των εργαζομένων ενισχύθηκε κατά 37.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2016, με την λεγόμενη «οικονομική αδράνεια» -μια μέτρηση των ατόμων που εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό- να υποχωρεί κατά 31.000.

«Συνολικά, η αγορά εργασίας φαίνεται να οδεύει προς πλήρη ισχύ», ανέφερε ο David Freeman, ανώτατος στατιστικός στην ONS.

Στο μεταξύ, πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Ιανουάριο έδειξαν πως ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν προνόμια ως άνεργοι, υποχώρησε σημαντικά κατά 42.000. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2013 και μετά.

Ωστόσο οι στατιστικοί προειδοποιούν πως αυτό το νούμερο είναι πιθανό να είναι μεταβλητό, λόγω μεταβολών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πληθωρισμός στη Βρετανία άγγιξε το υψηλό 2,5 ετών του 1,8% τον Ιανουάριο. Έπειτα από προσαρμογή βάσει αυτού, οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις κατά 1,4% τους τρεις μήνες μέχρι το Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών.

Produced by