15
ΦΕΒ

Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού


Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει άμεσα η συμφωνία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, χωρίς να περιοριστούν περαιτέρω τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και να υπάρξει πρόσθετη λιτότητα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα.

«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού προχωρώντας σε οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέμα αρχής. Θέλουμε να κλείσει άμεσα η συμφωνία, μια τίμια συμφωνία όμως, η οποία δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τη λιτότητα, άρα μία δημοσιονομικά ουδέτερη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις παραμένουν στο κέντρο των διεκδικήσεων μας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επέρριψε την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης στις παράλογες και αντιφατικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση δεν γίνεται πλέον αντικείμενο επίκλησης μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από όλους τους αξιωματούχους της ΕΕ, ακόμα και από ορισμένους που στο παρελθόν δεν είχαν ιδιαίτερη θερμή σχέση με τη χώρα μας. Προς επίρρωση αυτών, αναφέρθηκε στο κλίμα που συνάντησε κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες κατά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, παρατηρώντας ότι «έχουμε σημαντικότατη σύγκλιση με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει του Διαλόγου για το Μέλλον της που θα κορυφωθεί στη συνάντηση κορυφής της Ρώμης του Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για στρατηγικό αναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας από την παλιά τους συμμαχία με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε μια ημιτελή, αλλά προφανώς διαμορφούμενη προσπάθεια νέας προοδευτικής συμμαχίας με τις δυνάμεις της Οικολογίας και της πέραν της Σοσιαλδημοκρατίας Αριστεράς. Μολονότι δεν πέτυχε να αναδείξει πρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξε ότι προέκυψε πανηγυρικά η διάρρηξη της «μεγάλης συμμαχίας» μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυναμικών στην Ευρώπη γίνεται με την ταχύτητα των παγετώνων, με αργούς ρυθμούς, αλλά είναι ανεπίστρεπτη όταν συμβεί, προσέθεσε.
 
 

Produced by