16
ΦΕΒ

Τί είδε ο Κυριάκος στο Βερολίνο: Το συζητούν για εκλογές οι εταίροι


Το κλίμα της έντονης ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι άλλωστε που και ο ίδιος εισέπραξε με τι σοφές του στο Βερολίνο, μετέφερε στην Αθήνα ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την εύκαιρα να κάνει μια ανασκόπηση των όσων συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομιών κ. Β. Σόιμπλε, αλλά και με τον επίτροπο κ. Π. Μοσκοβισί, με τον πρώην πρώην πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμάρα, τον οποίο είδε χθες στην Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η καθυστέρηση στην ολόκληρη της δεύτερης αξιολόγησης φέρνει πιο κοντά τον εφιάλτη που έζησε η χώρα το καλοκαίρι του 2015 και σημείωσε ότι οι δανειστές θα είναι αυτή την φορά ακόμη πιο πιεστικοί προς την ελληνική πλευρά. Από την πλευρά του, ο κ. Σάμαρας τόνισε πως "όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο θα ανεβαίνει ο τελικός λογαριασμός" και συμμερίστηκε πλήρως τις ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη. Οι δυο άνδρες έχουν την κοινή πεποίθηση πως οι παλινωδίες της κυβέρνησης εκθέτουν την χώρα στο εξωτερικό και παράλληλα στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία στο εσωτερικό. Θεωρούν ότι μόνον η πολιτική αλλαγή μπορεί να δώσει διέξοδο και ο κ. Μητσοτάκης είπε στον πρώην πρωθυπουργό πως θα θέσει εκ νέου στον κ. Τσίπρα το δίλημμα: είτε θα κλείσει -εδώ και τώρα- την δεύτερη αξιολόγηση, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος, είτε θα προκηρύξει άμεσα εκλογές και θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για την τύχη του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΝΔ θεωρούν πως στο εξωτερικό δεν θεωρούν πλέον τις εκλογές ως πρόβλημα για την χώρα, αλλά ως την λύση του προβλήματος . Σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη δεύτερη αξιολόγηση, στην ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστεύουν πως έχει χαθεί πλέον όχι μόνον το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και εκείνο της 9ης Μαρτίου (ήμερα νέας συνεδρίασης του Eurogroup ) και πως η κυβέρνηση ήδη προσανατολίζεται για τον Απρίλιο και αφού έχουν προηγηθεί οι ολλανδικές εκλογές. Το σενάριο αυτό για τη ΝΔ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς -όπως πιστεύουν- όσο πιο κοντά στις γερμανικές εκλογές φτάσει η συζήτηση, τόσο που δύσκολη θα είναι για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Φαίνεται πως την εικόνα αυτή αποκόμισε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ από την επίσκεψη του στο Βερολίνο, όπου η γερμανική κυβέρνηση φάνηκε απολύτως ενωμένη ως προς την στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι του ελληνικού ζητήματος. Επίσης, φάνηκε πως δύσκολα θα μετακινηθούν από τις απαιτήσεις που έχουν ήδη παρουσία από τον Ιανουάριο στον Έλληνα υπουργό οικονομικών. Με βάση αυτό το κλίμα, στην ΝΔ ακόμη και εκείνοι που πουθενά ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο, αναθεωρούν και δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μέσα στην άνοιξη. 

Produced by