16
ΦΕΒ

Νέο επεισόδιο στο Κυπριακό: Ανένδοτος για το ενωτικό δημοψήφισμα ο Ακιντζί


Σε... αχαρτογράφητα νερά εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν τον Μουσταφά Ακιντζί να "τορπιλίζει" τη συμφωνία, δηλώνοντας αμετακίνητος ως προς τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. 

 

Νωρίτερα την Πέμπτη, πληροφορίες έλεγαν ότι ο Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες, που είχε σήμερα με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αποχώρησή του από τις γενικότερες διαβουλεύσεις. 

 

Από την πλευρά του, ωστόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αμέσως μετά τη φερόμενη εμπλοκή, δήλωσε πως δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες.

 

"Δεν αποχώρησα από τις συνομιλίες ούτε είχα πρόθεση να αποχωρήσω από τις διαπραγματεύσεις", ισχυρίστηκε ο ίδιος σε συνέντευξη, που παραχώρησε στα Κατεχόμενα, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

 

Όπως ανέφερε ο Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. «Είπα ξεκάθαρα στον κ. Αναστασιάδη ότι ενώ εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί», τόνισε. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν σε εορτασμούς που γίνονται στα Κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

 

Ακόμη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκλήθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απόφαση της Βουλής, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναφορά του κ. Άιντε προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανέφερε στον κ. Άιντε ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή, πως δεν είχε νόημα η συνέχιση της συνάντησης και έφυγε.

 

«Από εκεί και πέρα, η πόρτα είναι ανοιχτή και εξαρτάται από αυτούς το πώς θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί.

 

Πάντως, από την πλευρά της η ελληνοκυπριακή πλευρά σχολιάζοντας τις εξελίξεις, τόνισε πως "δεν τίθεται θέμα ναυαγίου των συνομιλιών από εμάς".

 

Πλέον, τα βλέμματα θα πρέπει να στραφούν στον Γ.Γ. του ΟΗΕ όπως επίσης και στον Ειδικό του Σύμβουλο, καθώς ο τελευταίος θα πρέπει να δικαιολογήσει αυτό τον τουρκικό ελιγμό, που αφορμάται σ' ένα ζήτημα που δεν αφορά στο Κυπριακό.

Produced by