16
ΦΕΒ

Γκότσης: Άκρον άωτον ανευθυνότητας οι δηλώσεις Τόμσεν


Άκρον άωτον της ανευθυνότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης τις αναφορές του Πολ Τόμσεν περί αλλαγής των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα, σε περίπτωση που πειστεί από τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.
 
Ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 2014-2015, ο κ. Γκότσης ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
«Έτυχε να συνταξιδέψω με τον κ. Τόμσεν σε ένα ταξίδι Φραγκφούρτη- Άμστερταμ. Είχε μαζί του και 10 συνεργάτες, εξοπλισμένοι όλοι με laptop -δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πέφτουν έξω. Και να ακούω να μας λέει, να δούμε τα στοιχεία σας και αν πειστούμε από αυτά θα αλλάξουμε τα δικά μας. Είναι το άκρον άωτον της αποδοχής της ανευθυνότητας για την τύχη ενός λαού».
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Γκότσης μίλησε για την ανάγκη να επιτραπεί το άνοιγμα της τραπεζικής αγοράς, τονίζοντας ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει τέτοιο τραπεζικό σύστημα με μία κεντρική τράπεζα και 4 συστημικές τράπεζες παράλληλα.
 
«Έγινε μια παρεξηγημένη συζήτηση στη χώρα μας με την κρίση για το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα που έχει η χώρα μας, με μία κεντρική τράπεζα και τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα. Υπάρχει ανάγκη σιγά-σιγά να επιτρέψουμε το άνοιγμα της τραπεζικής αγοράς. Εμείς είδαμε από πολύ νωρίς ότι οι τράπεζες μας είχαν πρόβλημα στην αγορά χρηματοδότησης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και υγιείς, χρειάζονται ενίσχυση και κυρίως άντληση κεφαλαίων», τόνισε ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε:
 
«Στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης η χώρα έμεινε πίσω. Βρίσκεται στην 132η θέση σε ό,τι αφορά την τραπεζική χρηματοπιστωτική αγορά. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην αγορά, να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις τράπεζες».
 
Ο κ. Γκότσης ανέφερε επίσης ότι «είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών», επισημαίνοντας ότι «με τέτοιους σκελετούς στο ενεργητικό τους υπάρχει πρόβλημα και για την αποτίμηση τους στο Χρηματιστήριο».
 

Produced by