17
ΦΕΒ

Μαξίμου: Τάζει πάλι πολιτική συμφωνία παρά το "άδειασμα" των Βρυξελλών


Ενώ μόλις χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος "άδειασε" την κυβέρνηση της Αριστεράς για το κλίμα, που καλλιεργεί στην Ελλάδα σχετικά με τις αξιώσεις που έχει για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, το Μαξίμου εξακολουθεί να προσβλέπει στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το καλύτερο σενάριο για τη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου είναι να ληφθεί η απόφαση για την επιστρoφή της τρόικας στην Αθήνα.

«Μια επί της αρχής συμφωνίας για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, Μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» είναι το βασικό ζητούμενο, που αναζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε non paper.

«Εφόσον επιτευχθεί αυτό -όπως επιβεβαιώνουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και σε τεχνικό επίπεδο» εκτιμούν οι κυβερνητικές πηγές, με μια κρίσιμη προσθήκη: «Έχει καταστεί σαφές -όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε- ότι τυχόν καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας αλλά ούτε και της Ευρώπης».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση», όμως «το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα.

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ στο θέμα της διαπραγμάτευσης, η ίδια πηγή ανέφερε πως «η προοπτική κλεισίματος της αξιολόγησης και επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν το έωλο του καταστροφολογικού αφηγήματος της ΝΔ και αφήνουν τον κ. Μητσοτάκη έκθετο μπροστά σε ένα νέο στρατηγικό αδιέξοδο. Και όλα αυτά είναι εμφανή».

Produced by