24
ΜΑΡ

Ο οικονομικός απολογισμός του κρίσιμου 2010 για τη ΔΕΗ


Μερικές ημέρες μείνανε πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, της «πολύφερνης νύφης» του κράτους, για την οποία, μόνο στο άκουσμα του ενδεχομένου μείωσης του ποσοστού του κράτους σε αυτή, ξεκινά επανάσταση όχι μόνο από τους συνδικαλιστές της επιχείρησης, αλλά ακόμα και από μέλη της κυβέρνησης.

Για τις 28 Μαρτίου οι αναλυτές σε γενικές γραμμές αναμένουν μικρή πτώση της κερδοφορίας την οποία και αποδίδουν σε διάφορους παράγοντες, όπως η άρδην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Η Piraeus Securities εκτιμά πως θα σημειωθεί πτώση της κερδοφορίας κατά 19,3% στα 560 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας των χαμηλότερων όγκων και των εξαγορών ενέργειας, αλλά όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση, «οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και ρυθμιστικό κυριαρχούν των αριθμών».

Η σύσταση της για την δημόσια επιχείρηση παραμένει outperform όπως και η τιμή στόχος στα 18,20 ευρώ.


Η Marfin Analysis αναμένει για όλο το 2010 πτώση των καθαρών κερδών κατά 15% στα 578,7 εκατ. και των συνολικών της εσόδων κατά 3,3% στα 5,830 δισ. ευρώ. Για το δ’ τρίμηνο του 2010 «βλέπει» καθαρά κέρδη ύψους 58,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 48,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Από την πλευρά της, η National Securities για το σύνολο του 2010 τοποθετεί τα καθαρά κέρδη στα 571 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 2,46 ευρώ συγκριτικά με 2,99 ευρώ στο 2009 και στο δ’ τρίμηνο του 2010 αναμένει καθαρά κέρδη στα 51 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 48,5 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2009. Στην ανάλυση της κάνει λόγο για υψηλό μονοψήφιο ποσοστό πτώσης στις πωλήσεις ενέργειας την οποία και αποδίδει στην επιτάχυνση της απώλειας μεριδίου όσον αφορά τους καταναλωτές υψηλής τάσης. 

Ωστόσο, η Deutsche Bank σε ανάλυσή της με ημερομηνία 23 Μαρτίου, εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη θα είναι ισχυρά, στα 607 εκατ. ευρώ, από τα 693 εκατ. Ευρώ του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρσι.

Ωστόσο, επισημαίνει πως το focus θα δοθεί στις προοπτικές και γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και το πώς θα εφαρμοστούν. Διατηρεί την τιμή-στόχο των 22 ευρώ και τη σύσταση buy για την μετοχή.


Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση “outperform” για τη μετοχή και την τιμή-στόχο των 17,3 ευρώ., επισημαίνοντας τη σημαντική μείωση στα κόστη εργαζομένων, καθώς και την ελκυστική της αποτίμηση.

Τα τέλη του 2010 αλλά και η περίοδος που διάγουμε έχει βρει τη ΔΕΗ στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας είναι προ των πυλών. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη ένα προσχέδιο του βρέθηκε στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με αυτό, οι ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη θυγατρική εταιρία μεταφοράς,(η οποία είναι αρχικώς 100% θυγατρική της ΔΕΗ), μέχρι 49% μέσω αύξησης κεφαλαίου. Επιπλέον, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ να αφαιρέσει από την ΑΔΕΣΜΗΕ τη διαχείριση του συστήματος εάν κρίνει ότι μεροληπτεί υπέρ της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ανοιχτό είναι ακόμα και το ζήτημα των swaps. Στο πλαίσιο και πάλι τις απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, η ΕΕ ζητούσε επίμονα την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης και μάλιστα είχαμε παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την καθυστέρηση στο θέμα αυτό. Ως εναλλακτική πρόταση, είχε υποβληθεί στην Κομισιόν η ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας (swaps). Μετά όμως από την «έρευνα αγοράς» της Κομισιόν για το κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη λύση αυτή, ζητούνται βελτιώσεις στην πρόταση, καθώς η Ευρ. Επιτροπή δεν ικανοποιήθηκε από τα αποτελέσματα.

Άννα Αραμπατζή
Produced by